Dansk startup vil tracke containere fra rummet

Den danske startup virksomhed PinPoint Tracking, vil bruge NASA-inspireret teknologi til at optimere sporing af containere. Projektet er et af de initiativer der har opnået støtte i årets tredje runde af uddelinger fra Den Danske Maritime Fond.

PinPoint Trackings to grundlæggere: Ole Busborg Jensen og Magdalena Piwnik.. Foto: PinPoint Tracking

PinPoint Tracking har udviklet verdens første selvstændige intelligente sporings- og sensorenhed, der virker gennem direkte satellitkommunikation. Teknologien er inspireret af, hvordan man indsamler data og kommunikerer på avancerede rummissioner. 

Ole Busborg Jensen, der er virksomhedens CEO og en af de to grundlæggere, er uddannet astrofysiker og var en del af NASA´s Mars Rover Mission i 2020, hvor han var med til at designe, udvikle og teste komponenter til Mars-robotten. Og det er fra dette projekt, ideen til PinPoint Tracking opstod.

”Jeg tænkte, hvad nu hvis vi kan bringe den avancerede rumteknologi ned på jorden. Det fik mig til at lege med tanken om en sporingsenhed, der er i stand til at levere automatiske sensoralarmer, intelligent sporingsfunktion og data alt efter behov, når som helst og hvor som helst – præcis som i rumteknologi”, siger Ole Busborg Jensen.

”Den maritime branche har i mange år været udfordret på digitalisering, når det kommer til tracking ombord som følge af manglende netværksløsninger til søs. Containertracking registreres i langt størstedelen af tilfældene først ved ankomst, og hvis de endelig trackes undervejs, så kører det over 4G eller 5G, der ikke fungerer ude på havet. Det gør det svært at vide, om containerne når frem i tide, og det gør koordineringen med havne og kunder tilsvarende svært. Vores enhed løser problemet, fordi den er koblet til vores globale satellitsystem, der virker overalt på jorden”, siger Ole Busborg Jensen.

Sporingsenheden er mere budgetvenlig end de nuværende løsninger på markedet, hvilket åbner op for muligheden i at bruge det på samtlige containere og meget andet udstyr, der ikke spores på nuværende tidspunkt. Og det skaber et større overblik hos de maritime virksomheder.

“Vi er meget imponerede over den flotte udvikling, PinPoint Tracking har gennemgået de seneste år. Det Blå Danmark befinder sig midt i en enorm digitaliseringsopgave, der er afgørende for branchens fremtidige udvikling. Tracking af dry containere har været til debat i mange år, men denne løsning tror vi på er den mest rigtige og omkostningseffektive. Derfor er vi glade for at give projektet endnu et rygstød,” siger Lotte G. Lundberg, direktør i Den Danske Maritime Fond..

”At det så samtidig er en startup, der også fik et legat tilbage i 2021 fra DTU Skylab ud af vores maritime rammebevilling hertil, gør jo bare historien endnu bedre”.

En anden udfordring ved de nuværende tracking-metoder er den store mængde data, der sendes fra enhederne, og som efterfølgende skal håndteres manuelt. Det skaber nogle unødvendigt store logistiske udfordringer, som PinPoint Tracking også har løsningen på.

”Vi forsøger at gentænke, om det virkelig er nødvendigt hele tiden at vide, hvor containerne er? Vores ide er, at man kun får besked, hvis noget er galt, eller hvis man ønsker at modtage en automatisk bekræftelse ved ankomst eller specifikke sensormålinger fra containeren, så man ikke oversvømmes af data. Vores sporingsenhed virker gennem AI, der gør det muligt udelukkende at sende den nødvendige data, så modtageren sidder tilbage med et langt mere overskueligt overblik”.

Støtten fra Den Danske Maritime Fond er ifølge Ole Busborg Jensen med til at gøre en stor forskel.

”Støtten betyder at vi kan komme hurtigere ud over stepperne. Få færdiggjort vores produkter og komme ud på markedet så hurtigt som muligt. Det er meget vigtigt, især indenfor teknologi, at komme først”, siger Ole Busborg Jensen til Maritime Danmark.

PinPoint Tracking ved at lægge sidste hånd på enheden, der efter planen skal lanceres i 2024.

”Jeg tror og håber på, at vi kan blive en stor og global spiller, der gør en positiv forskel for maritime virksomheder. Samtidig ser vi også et stort potentiale i at udvide til andre brancher - både til vands, til lands og i luften”.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den Danske Maritime Fond

Siden 2005 har Den Danske Maritime Fond sammenlagt uddelt mere end 850 millioner kroner i støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. 

Relateret indhold

18.05.2024Maritimedanmark.dk

Vil erstatte ø-færge med bro

18.05.2024Maritimedanmark.dk

CMA CGM overskud på 785 mio. dollar

13.05.2024CBS-HD

Sponseret

CBS søsætter ny HD-uddannelse til Det Blå Danmark

13.05.2024Maritimedanmark.dk

Seasat fusionerer med Kjaer Data

05.05.2024Maritimedanmark.dk

Shippinglab med nyt ambitiøst projekt

03.05.2024Maritimedanmark.dk

Nyt videnscenter for diversitet og inklusion til søs

30.04.2024Maritimedanmark.dk

DanPilot ud af 2023 med et lille overskud

29.04.2024Maritimedanmark.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

Jobmarked

Se alle

Fjord Line Danmark

Kok

Da sommersæsonen nærmer sig skal Fjord Line bruge ekstra besætning til vores hold af Superhelte. Derfor søger vi dygtige kokke, som ønsker at prøve kræfter med livet til søs, samt opleve en helt ny type af frihed.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord Line Danmark

Juniormester

Fjord Line søger lige nu en juniormester, der er klar til at opnå sin sejltid.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Søfartens Ledere

Dygtig og erfaren faglig sekretær/faglig konsulent til Søfartens Ledere

Er du en stærk forhandler med en passion for ansættelsesretlige problemstillinger samt rådgivning til medlemmer? Hvis ja, så søg stillingen her og vær med til at gøre en forskel for lederne i det maritime Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.06.2024

DanPilot

Bådførere søges til Skagen

DanPilot søger bådførere til lodsstationen i Skagen

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

21.05.2024

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Skibsinspektør til Søfartsstyrelsen

Vil du være en del af Søfartsstyrelsens arbejde med at påvirke fremtidens rammer for skibsfartens grønne omstilling og teknologiske udvikling?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Færgesekretariatet

Sekretariatschef

Færgesekretariatet søger en ny sekretariatschef.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.06.2024

Søfartsstyrelsen

Søfartsstyrelsen søger en projektleder

Søfartsstyrelsen søger en projektleder til Regulatory Future Lab (Future Lab)

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.05.2024

MARPRO Search & Selection

Shipping Trainee

Are you dreaming of unfolding your talent and to work with shipping in an international agency company where no two days are alike? Then we can offer you an exciting and developing apprenticeship at Leth Danish Straits a subsidiary to Leth and Inchcape Shipping Services.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Marstal Navigationsskole

2 undervisere til Marstal Navigationsskole

Vil du uddanne fremtidens danske søfolk? Vil du sætte mere gang i udviklingen af bæredygtig skibsfart? Her er din enestående chance for at arbejde med videbegærlige mennesker OG blive en del af fremtiden!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

25.05.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

23.05.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark