Det Blå Danmarks rige onkel

Hvem har ikke drømt om at have en rig onkel, der med jævne mellemrum sender en stor check. Sådan en onkel har det Det Blå Danmark. Onklen hedder Den Danske Maritime Fond, og har siden 2005 uddelt godt 850 millioner kroner til erhvervet.

Foto: Arkiv

Fondens formål er at yde økonomisk støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. Pengene kommer primært fra en ejerandel på 10 procent af Danmarks Skibskredit.

Fonden støtter:

• Maritime erhvervsprojekter
• Maritim erhvervsudvikling
• Maritime uddannelser og rekrutteringstiltag
• Maritim forskning
• Maritim kompetenceudvikling

Synes du at Den Danske Maritime Fond gør en forskel ?

”Om end vi er på listen over de 50 mest uddelende fonde i Danmark, har vi ikke ubegrænsede midler. Så med det in mente tror vi alligevel, at vi har mulighed for at gøre noget forskel i Det Blå Danmark. Vi støtter jo ’high risk’ projekter, og på den måde er vi med til at opmuntre til at eksperimentere og udforske. Det gælder for så vidt både vores iværksætterfokus men også vores forskningsaktiviteter. Og vores tilgang er også, at viser konklusioner det modsatte af det, ansøgere havde sat sig for – ja, så er det også en erfaring og læring for Det Blå Danmark.”, siger Lotte G. Lundberg, direktør i Den Danske Maritime Fond, til Maritime Danmark.

”Et andet element, som vi har stort fokus på, er det, vi kalder ”Fremtidens Medarbejdere”. Den maritime sektor er som andre sektorer under forandring, og vi skal være sikre på, at vi har de rette kompetencer i fremtiden. Det er et fokus, vi i mange år har støttet og nok vil øge opmærksomheden endnu mere på”, siger Lotte G. Lundberg.

Lotte G. Lundberg. Foto: Ernst Tobisch

Ind til dato har Den Danske Maritime Fond uddelt midler til mere en 1.000 projekter, heraf 230 millioner kroner som lån på meget gunstige betingelser. Støtten gives typisk som early stage funding til start- ups, men kan også ydes til scale-ups eller som medfinansiering af R&D/innovation i etablerede virksomheder. Der er tale om soft funding af op til 50 procent af det konkrete projektbudget. Renten er 0 procent, de tre første år er afdragsfrie, og tilbagebetalingen sker over 3 år. 

Tilsvarende er der uddelt 230 millioner kroner i støtte til maritime forskningsprojekter, mens der er uddelt 160 millioner kronerntil maritim erhvervsudvikling - herunder kampagner, analyser og særlige projekter.

Endelig er der uddelt 230 millioner kroner til almennyttige projekter - herunder udvikling af maritime uddannelser, rekrutteringstiltag og kompetenceudvikling

Hvilke typer at projekter ville have det vanskeligere, hvis Den Danske Maritime Fond ikke eksisterede ?

”Her vil jeg særligt pege på vores portefølje af startups. Vi tilbyder lån på soft terms i den helt tidlige fase af projekter, og før et markedsklart produkt er udviklet. Det tror jeg ikke, der er mange andre fonde eller finansieringskilder, der tilbyder”, siger Lotte G. Lundberg


I støtter gerne projekter der fremmer den grønne omstilling. Men kun hvis de er danske. Klimaet er globalt, så ville det ikke give god mening, også at støtte projekter i andre lande ?

”Vi håber meget, at vi er med til at skubbe den grønne omstilling i den rigtige retning på globalt plan. Men det gør vi ved, at danske virksomheder og iværksættere udvikler produkterne til nytte på de globale markeder. Vi er bundet af vores fundats, der fokuserer på at yde økonomisk støtte til initiativer, der kan medvirke til at fremme en positiv udvikling af dansk skibsfart og/eller dansk værftsindustri inklusive udstyrsproducenter”.
 


Er det vanskeligt at tiltrække kvalificerede ansøgere til midlerne ?

”Vi er selvfølgelig begrænset af vores uddelingsmidler, som primært kommer fra vores aktieandel og dermed udbytte fra Danmarks Skibskredit. Her gør man det jo rigtig godt – også til gavn for danske rederier. Men vi er også en efterspurgt fond, så vi er nødt til at evaluere og efterfølgende prioritere hver ansøgning, der kommer ind. Vi arbejder imidlertid ud fra en model, hvor vi meget gerne ser potentielle ansøgere komme forbi for at præsentere deres projekter før en ansøgning. På den måde har vi mulighed for bedre at forstå projekterne inden ansøgningsprocessen. Dette er særligt gældende for iværksættere, som ofte er forbi til uformelle pitches”, siger Lotte G. Lundberg til Maritime Danmark.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den Danske Maritime Fond

Siden 2005 har Den Danske Maritime Fond sammenlagt uddelt mere end 850 millioner kroner i støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. 

Relateret indhold

18.05.2024Maritimedanmark.dk

Vil erstatte ø-færge med bro

18.05.2024Maritimedanmark.dk

CMA CGM overskud på 785 mio. dollar

13.05.2024CBS-HD

Sponseret

CBS søsætter ny HD-uddannelse til Det Blå Danmark

13.05.2024Maritimedanmark.dk

Seasat fusionerer med Kjaer Data

05.05.2024Maritimedanmark.dk

Shippinglab med nyt ambitiøst projekt

03.05.2024Maritimedanmark.dk

Nyt videnscenter for diversitet og inklusion til søs

30.04.2024Maritimedanmark.dk

DanPilot ud af 2023 med et lille overskud

29.04.2024Maritimedanmark.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

Jobmarked

Se alle

Fjord Line Danmark

Kok

Da sommersæsonen nærmer sig skal Fjord Line bruge ekstra besætning til vores hold af Superhelte. Derfor søger vi dygtige kokke, som ønsker at prøve kræfter med livet til søs, samt opleve en helt ny type af frihed.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord Line Danmark

Juniormester

Fjord Line søger lige nu en juniormester, der er klar til at opnå sin sejltid.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Søfartens Ledere

Dygtig og erfaren faglig sekretær/faglig konsulent til Søfartens Ledere

Er du en stærk forhandler med en passion for ansættelsesretlige problemstillinger samt rådgivning til medlemmer? Hvis ja, så søg stillingen her og vær med til at gøre en forskel for lederne i det maritime Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.06.2024

DanPilot

Bådførere søges til Skagen

DanPilot søger bådførere til lodsstationen i Skagen

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

21.05.2024

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Skibsinspektør til Søfartsstyrelsen

Vil du være en del af Søfartsstyrelsens arbejde med at påvirke fremtidens rammer for skibsfartens grønne omstilling og teknologiske udvikling?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Færgesekretariatet

Sekretariatschef

Færgesekretariatet søger en ny sekretariatschef.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.06.2024

Søfartsstyrelsen

Søfartsstyrelsen søger en projektleder

Søfartsstyrelsen søger en projektleder til Regulatory Future Lab (Future Lab)

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.05.2024

MARPRO Search & Selection

Shipping Trainee

Are you dreaming of unfolding your talent and to work with shipping in an international agency company where no two days are alike? Then we can offer you an exciting and developing apprenticeship at Leth Danish Straits a subsidiary to Leth and Inchcape Shipping Services.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Marstal Navigationsskole

2 undervisere til Marstal Navigationsskole

Vil du uddanne fremtidens danske søfolk? Vil du sætte mere gang i udviklingen af bæredygtig skibsfart? Her er din enestående chance for at arbejde med videbegærlige mennesker OG blive en del af fremtiden!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

25.05.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

23.05.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark