Retsforfølgning af pirater til debat
Danmark er torsdag og fredag vært for et stort internationalt møde om retsforfølgning af pirateri og øvrige juridiske spørgsmål i relation til pirateribekæmpelse. Mødet finder sted som led i et omfattende internationalt samarbejde iværksat på opfordring fra FN’s Sikkerhedsråd.
Mødet vil har deltagelse af repræsentanter fra mere end 55 lande og internationale organisationer, herunder African Union, EU, FN, IGAD, IMO, INTERPOL, NATO og Arab League. Landene omkring Afrikas Horn er repræsenteret ved Kenya, Marshall-øerne, Mauritius, Oman, Seychellerne, Somalia TFG, Tanzania og Yemen, ligesom der er deltagelse af lovreform-eksperter fra Puntland og Somaliland.
De 110 deltagere kommer hovedsageligt fra nationale udenrigs-, forsvars- og justitsministerier, herunder anklagemyndigheder.
Med afsæt i FN’s Sikkerhedsrådsresolution 1851 blev den internationale kontaktgruppe nedsat i januar 2009 for at koordinere indsatsen mod pirater ud for Somalias kyst.
Danmark - repræsenteret ved Udenrigsministeriet - har formandskabet for den juridiske arbejdsgruppe, der bl.a. har til formål at identificere praktiske løsninger på de juridiske udfordringer, som pirateribekæmpelse indebærer.
Arbejdsgruppens drøftelser har indtil videre resulteret i en række konkrete juridiske ”værktøjer”, bl.a. vedr. nationale regelsæt, jurisdiktion, samarbejde med lande i regionen om overdragelse/retsforfølgning, beviskrav, kapacitetsopbygning.
Som formand for den internationale arbejdsgruppe vedrørende juridiske spørgsmål forbundet med pirateribekæmpelse, arbejder Danmark herudover for at skabe et internationalt system, der sikrer at pirater bliver retsforfulgt. På det kommende møde ventes således særligt spørgsmålet om de konkrete og retlige rammer for retsforfølgning af pirater samt afsoning at være i fokus.
Arbejdsgruppen er led i de flerstrengede internationale bestræbelser på at komme pirateri ud for Østafrikas kyst til livs. Den eneste langsigtede, bæredygtige løsning er naturligvis at sikre et stabilt Somalia. Indtil dette mål er nået, er der imidlertid behov for en stærk international indsats mod pirateri i området.
Med sin aktive og centrale rolle i bestræbelserne på at styrke den internationale retsorden og som betydelig søfartsnation, spiller Danmark en aktiv rolle i anti-pirateribestræbelserne. Den danske indsats bliver ydet på en række fronter og er med til at afhjælpe truslen fra pirater mod danske sejlere, søfolk og rederier.
Kilde: Udenrigsministeriet