Marinehjemmeværnet hjalp raket i luften
Marinehjemmeværnets fartøj MHV 903 Hjortø var kommandocenter, da raketten Heat 1x-Tycho Brahe fredag lettede fra en platform på havet, 30 km ud for Nexø. Det er første gang nogensinde, at en så stor amatørbygget raket har fløjet.
Kl. 16.32 lykkedes det. Raketten strøg afsted i en blød bue og nåede i løbet af sin 4 minutters korte flyvetid at komme op på at flyve med 1,3 gange lydens hastighed.
”Det har været en meget stor dag”, siger premierløjtnant Morten Brandborg, der har været marinehjemmeværnets operative leder for aktionen.
”Det var en fantastisk stemning lige bagefter. Der blev hujet og klappet, og folkene fra raketteamet glemte lige alle sikkerhedsbestemmelserne et øjeblik, mens de rendte begejstrede rundt”, siger Morten Brandborg.
”I tiden lige op til var stemningen ellers meget anspændt og hektisk ombord. Vi havde store problemer til det sidste. Hele området var fyldt med både”, siger Morten Brandborg.
Baltiske fiskere og nysgerrige lystsejlere havde åbenbart ikke forstået navigationsvarslerne fra Lyngby Radio om, at ’det militære skydeområde’ ikke måtte besejles, så Hjortø’s gummibåd måtte på arbejde ude på vandet, og her fik man blandt andet hjælp af MHV 910 Ringen, som også var i området.
”Men vi lykkedes med at rydde området til sidst”, siger Morten Brandborg, som sammen med de 24 andre om bord overværede opsendelsen. Den blev udløst via en fjernbetjening om bord på Hjortø, hvor de to raketbyggere fra åben bro, kunne følge den foreløbige kulmination af halvandet års arbejde.
”Vi har bjærget den vitale del af raketten med alle de vigtige data om affyring og flyveturen, og den står lige nu ude på agterdækket og damper”, siger Morten Brandborg, der fredag aften kunne sejle hjem til Nexø lastet med pejleudstyr, TV-sendeudstyr, en masse ledninger alle vegne, en kæmpe radar på fordækket og ikke mindst den bjærgede raket med alle de oplysninger, som de to raketbyggere nu skal hjem og arbejde videre med.
”Vi har virkelig lært en masse både med hensyn til træning, planlægning og koordination”, siger Morten Brandborg.
”Alt er kørt efter vanlig militær planlægning og drejebog, og det har fungeret så godt, at selv raketteamet har lært et par ting om militær præcision. De siger, at det noget, de kan bruge, så vi har alle sammen lært noget – også af hinanden”, siger Morten Brandborg.
Kilde: Marinehjemmeværnet