Hvidbjørnen på ubådsjagt i Norge
Inspektionsskibet Hvidbjørnen deltog fra den 6.-17. februar i Norwegian Submarine Commander Course. Øvelsen afholdes hvert år og indeholder udover ubådschefkursus sekundære øvelser som antiluftkrig og klassisk søkrig mellem krigsskibe
Øvelsen giver gode muligheder for udenlandske og norske enheder i at operere i en multinational styrke i den norske skærgård. At operere i den komplicerede skærgård med ubåde, fly og krigsskibe udvikler skibenes evne til at operere i farvande med mange skær og snævre passager.
Hvidbjørnen ankom til den norske skærgård efter en 26 timers forlægning fra Færøerne.
En forbindelsesofficer fra det norske ubådsvåben blev hentet med gummibåd ved den norske flådebase, og Hvidbjørnen forlagde efterfølgende mod den første deløvelse, også kaldet en serial. Snart efter deltog Hvidbjørnen i en øvelse, hvor Hvidbjørnen sammen med andre krigsskibe skulle søge at presse ubådschefen, mens denne sejlede i periskopdybde.
Enhederne skulle sejle mod periskopet og kun i sidste øjeblik dreje af. Spændene når man kun kan se periskopet og ved, der ligger mellem 1200 og 5000 tons stål lige under vandoverfladen. Det er ikke tidspunktet, hvor der er plads til en forkert manøvre. Denne serial blev gentaget i dagtimerne gennem hele øvelsen.
Aftnerne og nætterne blev benyttet til at øve andre færdigheder inden for søkrig. På Hvidbjørnens sædvanlige patruljer i Nordatlanten er det begrænset med muligheder for at samarbejde med andre nationer, da inspektionsskibene som ofte operere alene. Derfor var det en kærkommen mulighed for at vedligeholde færdighederne for besætningen.
I forbindelse med øvelsen blev der også holdt en luftforsvarsøvelse, hvor to fly simulerede fjender. Hele Hvidbjørnen s besætning var på post for at imødegå truslen. Kendetegnet for luftforsvarsøvelser er, at det går meget stærkt og samarbejde skal ske hurtigt, for at måludpegning kan gives videre til skibets kanon og tunge maskingeværer. To gange blev
Hvidbjørnen overfløjet, imens skibet blev manøvreret hårdt for at våbnene kunne åbne simuleret ild mod flyene. Øvelsen krævede stor koncentration, og var en god øvelse for Hvidbjørnen.
I slutningen af den første uge blev der afholdt en klassisk øvelse, hvor krigsskibe er delt i to grupper og efterfølgende skal søge at bekæmpe hinanden. Hvidbjørnen og en hollandsk enhed skulle under øvelsen agere fjende og nedkæmpe den anden gruppe. Ved hjælp af list og kløgtig brug af skærgårdens komplicerede farvand lykkedes det således Hvidbjørnen at simulere sænkning af to fregatter uden selv at blive ramt. Stemningen var derfor høj, da Hvidbjørnen sammen med de andre enheder fra øvelsen dagen efter anløb Bergen for at holde weekend.
HNLMS TROMP i høj fart mod periskop. Foto: HVIDBJØRNEN.
Weekenden i Bergen blev brugt til at se den smukke og historiske by samt besøge de andre deltagende krigsskibe og ubåde. Nogle benyttede muligheden for kunne stå på ski, mens andre valgte at tage på vandretur på fjeldene omkring byen.
Efter weekendens restituering stod Hvidbjørnen atter til søs for at gennemføre øvelsens anden uge. Ved afgang fra Bergen var hele besætningen atter på post, men denne gang for at imødegå angreb fra små hurtigt gående speedbåde, der skulle agere terrorister.
Anden uge i øvelsen blev brugt til at gentage nogle af øvelserne fra første uge, men også til at øve mere civile opgaver som Forsvarets skibe løser. Assistance til andet skib med brand, vandindtrængen og sårede blev løst til bravur af Hvidbjørnen s besætning. Dette fordi Hvidbjørnen ugentligt træner dette og på grund af de mange virkelige hændelser, som Hvidbjørnen har deltaget i på patrulje i Nordatlanten.
En anden disciplin, som Hvidbjørnen mestrer, er bugsering af andre fartøjer, der af forskellige årsager kan have mistet fremdrivning. Også denne disciplin blev øvet og med et godt resultat.
Efter to uger med mange øvelser og mange erfaringer rigere var Hvidbjørnen færdig med øvelsen og kunne atter stå ud i Nordatlanten med Færøerne som destination. Alt blev søsurret en ekstra gang, da Nordatlanten sædvanen tro ventede med hård kuling.
Udover Norge deltog skibe fra Danmark, England og Holland i øvelsen
Kilde: Hvidbjørnen