Marinehjemmeværnet fylder 60 år
Det er ikke til at se det, men Marinehjemmeværnet - barn af modstandsbevægelsen og lillebror til Søværnet - fylder torsdag den 15. marts 60 år. Det hele startede med 9 kuttere, 7 motorbåde og 15 robåde udlånt af Søværnet.
Siden oprettelsen i 1952 har opgaverne, materiellet og uddannelserne ændret sig markant, men lysten til at gøre en forskel for sit land og det store frivillige engagement og sammenhold er stadig det samme.
Fra starten var ’Det maritime Hjemmeværn’ optaget af de nære trusler under Den kolde Krig og ikke mindst truslen om en invasion fra Warszawapagten. Udgangspunktet var desuden stærkt præget af 2. Verdenskrig, hvor fiskere og lokale bådejere bidrog til modstandskampen i de danske farvande og til transporten af de mange, der skulle i sikkerhed i Sverige.
Flåden i det nye værn var venligst udlånt af søværnet og bestod af 9 kuttere, 7 motorbåde og 15 rofartøjer.
Mærkesagerne for Marinehjemmeværnet anno 2012 er sikkerhed til søs og beskyttelsen af havmiljøet. Værnets frivillige spiller derfor i dag en stor rolle i Søværnets lokale danske beredskab inden for eftersøgning, redning og olieforurening til søs samt i Søværnets farvandsovervågning. Og udviklingen fortsætter.
Marinehjemmeværnets sejlende besætninger og deres fartøjer løser i dag også opgaver for politiet, når de skal tjekke om ’trafikreglerne’ overholdes til søs, og Skat bruger MHV fartøjer som platforme på deres toldpatruljer over for lystsejlere og skibsfarten. Seneste skud på stammen er et nyt pilotprojekt med havforskere ved de danske universiteter, som MHV hjælper til havs med deres forskning.
Maritim bevogtning er også en opgave i rivende udvikling. Her har fokus flyttet sig fra Søværnets landetablissementer til orlogsskibe - nationalt og internationalt. Det handler i dag primært om sikkerheden i forhold til terror. Marinehjemmeværnets Maritime Force Protection-styrker indsættes til opgaverne af Søværnet.
Marinehjemmeværnet markerer jubilæet 26. maj i Nyborg Havn.
Kilde: Marinehjemmeværnet