Coasteren Anne Birthe bjærget
Dansk Bjærgning & Bugsering har med flydekranen Samson bjærget vraget af coasteren Anne Birthe, der sank i Kattegat nær ved Hesselø 8. september. Skibet var under bugsering fra København til Grenå, da besætningen på Svendborg Bugser’ Storesund opdagede at coasteren tog vand ind.
Af Bent Mikkelsen
Pumper blev rigget til, men de kunne ikke holde vandet ude og den sank på 22 meter vand. Sent lørdag lykkedes det for bjærgningsteamet på Samson at få Anne Birthe tilbage til vandoverfladen. Med skibet hængende i stropperne på flydekranen sejlede Samson forsigtig mod Grenå, hvor skibet blev afleveret på land ved Fornæs’ ophugningsplads.
Årsagen til forliset viste sig at være, at skibet var i dårlig forfatning især i bunden efter mere end 20 års oplægning i København. Anne Birthe var sidst i drift i foråret 1992 og har siden fungeret som husbåd langs kaj i København, men uden at have være dokket.
Vraget af Anne Birthe har, som alle andre ubevogtede vrag i Danmark, været udsat for vragrøvere, der dykker for at stjæle effekter fra skibene. Anne Birthe var ingen undtagelse, og da bjærgningsteamet var på plads i Kattegat kom tre både med sportsdykkere til pladsen parate til at gå ned til skibet. Det blev der dog ikke noget af nu da bjærgningen var i gang.
Anne Birthe blev bygget i Delfzijl i 1951 for hollandsk regning. I 1969 blev det købt til Marstal af skibsfører Ejnar Petersen og fik navnet Anne Birthe. Det har siden haft flere ejere. Seneste kommercielle ejer var skibsreder Jørgen Folmer, der købte skibet i 1981.