Scandlines projekterer nye færger
Scandlines tekniske personale arbejder med projekteringen af to nye færger til ruten mellem Gedser og Rostock. I løbet af marts / april vil syv europæiske skibsværfter og et fra Asien blive anmodet om at afgive bud. Ifølge planerne skal færgerne være klar til drift i løbet af sommeren 2015.
”Scandlines vil aldrig overtage de to færger Berlin og København, som er befinder sig på værftet i Stralsund og er henholdsvis 90 procent og 50 procent færdige”, siger Søren Poulsgaard Jensen, administrerende direktør i Scandlines til Sjöfartstidningen.
”Uafhængig forskning viser, at færgerne vejer omkring 1200 tons for meget, og alle løsninger i forsøget på at reducere vægten har vist sig at være både dyrt og på kanten af, hvad der er teknisk muligt, så vi opsagde kontrakten og fik vores penge tilbage", fortæller Søren PoulsgaardJensen
"Vi arbejder med to nye projekter med nye færger, hvor vi ønsker at opbygge en række nye funktioner for at optimere færgernes miljøprofil. Vi har seriøse overvejelser om at bygge færger til drift med gas eller gas-elektriske drift, men der er nogle tekniske problemer med bunkring af LNG”, fortsætter
Søren Poulsgaard Jensen.
Da færgerne har meget korte havneophold mellem afgangene, kræver det specialløsninger for bunkring af LNG.
”Færgerne er kun i
havnen i Rostock 15 til 20 minutter på hver sejlads og det giver ikke nok tid til at tanke nok LNG. Vi overvejer derfor en mobil løsning, hvor en tank køres om bord på færgen og derefter tilsluttes færgens brændstofforsyning”, siger Søren Poulsgaard Jensen.
De to færger, der blev bygget på værftet i Stralsund er dobbelt så store som de nuværende færger Kronprins Frederik og Prins Joachim, men Scandlines arbejder i øjeblikket på et projekt med mindre færger.
”Jeg vil virkelig hellere have dem i en størrelse på mellem 50 procent og 75 procent ekstra i forhold til de gamle færger, men nu må vi se, hvor vi ender med de nye færger”, siger Søren Poulsgaard Jensen.
Årsagen til at de to færger fra P + S Werften blev for tunge skyldes en række fejl under bygningen. Af en ukendt grund valgte værftet valgt at installere 7 mm rør i færgen i stedet for de angivne 5 mm rør. Man brugte også tykkere stål end
angivet. Disse "fejl" blev skjult af den tidligere ledelse af værftet og først opdaget, da færgen Berlin var næsten færdig, og det var muligt at beregne vægten af skibet.
”De to skibe er fine færger, vi designet dem, men de kan ikke bruges på vores overfart fordi Gedser har begrænset vanddybde. Hvis vi skal anløbe havnen, vi har ikke plads til last om bord. Operatøren, der køber de to færger, får en meget veldesignet produkt”, siger Søren Poulsgaard Jensen.
Kilde: Sjöfartstidningen