Oden igen på Arktisekspedition
Det svenske Sjöfartsverkets isbryder Oden skal igen til Arktis på en ekspedition med svenske, amerikanske och russiske forskere. Det er 15. gang, isbryderen skal fungere som en plattform for en forskningsekspedition.
Oden er chartret af det svenske Polarforskningssekretariatet for ekspeditionen Swerus-C3. Det svensk-russisk-amerikanske samarbejde skal studere klimatforandringar og hvordal
Arktis udvikler sig. Ombord findes omkring 80 forskere.
Oden forlader Tromsø den 6. juli og sejler langs den russiske ishavskyst till Barrow i Alaska. Omkring den 20. august sker der en udskiftning af forskere og
besætning i Barrow, og ekspeditionens anden del indledes.
Ruten tilbage til Skandinavien går over Lomonosovryggen, en undervandsbjergkæde i nærheden af Nordpolen.
ekspeditionen forventes tilbage i Tromsø den 4. oktober.
Oden levereredes i 1989 fra Arendalsværftet i Göteborg. Skibet har en længde på 107,7 meter og bredde på 31,2 meter. Modsat de fleste andre svenske statsisbrydere, som har dieselelektrisk drift, har Oden et rent dieselmekanisk frdrivningssystem af fire Sulzer ZAL4OS ottecylindrede dieselmotorer på 4,6 MW hver. Hjælpemaskineriet består af fire sekscylindredre motorer af samme konstruktion.
Polarisbryderen er netop nu i København i forbindelse med Science in the City. Oden ligger ved Frihavnen i København, Pier 254, Orientkajen. For de hurtige er det Åbent-Skibs-Dag, i dag tirsdag den 24.06, indtil klokken 16.00.
Kilde: Polarforskningssekretariatet