Færgen kæmper for at beholde Bornholm

<strong>BAGGRUND</strong> - Danske Færger A/S, fællesselskabet ejet af Clipper Gruppen og Bornholmstrafikken Holding (statsejet og administreret af transport- og bygningsministeriet), har valgt at klage over den afgørelse, der tidligere gav Mols-Linien ret til at drive færgeruterne til og fra Bornholm i en periode på 10 år frem til 2028.

Af Bent Mikkelsen

Danske Færger A/S har indsendt en formel klage til Klagenævnet for Udbud, der ventes at behandle indsigelsen i løbet af en periode fra tre til seks måneder.

Danske Færger A/S har med klagen valgt at satse højt for at beholde de givtige ruter til og fra Bornholm efter 2018, hvor det er besluttet, at Mols-Linien skal drive ruterne mellem Ystad og Rønne og mellem Køge og Rønne på en såkaldt nettokontrakt, der betyder, at operatøren (Mols-Linien) vil få et årligt tilskud på 306,1 millioner kroner plus samtlige billetindtægter og indtægter fra salg om bord på færgerne. Klagen kommer efter, at Danske Færgers advokat har fået aktindsigt i Mols-Liniens afgivne bud og inden for den frist, der var afsat til en anke.

Hvad klagen går ud på, er endnu ikke kendt offentligt, og Danske Færger A/S har ingen kommentarer til indholdet af klagen.

”Vi har valgt at holde helt tæt med de fakta, som vi har klaget over, og vi afventer et svar fra Klagenævnet for Udbud. Indtil da har vi ingen kommentarer”, siger Annette Timmermann, der er presseansvarlig i Danske Færger A/S.

Hos Mols-Linien siger marketingchef Mikkel Hybel:

”Reglerne er superklare, og det er det, som klagenævnet skal til stilling. Vi afventer, hvad det afgør”.

Klagenævnet for Udbud er et nævn under Erhvervsministeriet og har et panel på otte dommere til at tage stilling til klagerne. Der synes at være stort behov for denne type afklaringer, idet nævnet allerede i indeværende kalenderår har afgjort 18 sager om udbud, og der blev i hele 2015 afgjort 70 sager.

Flytning Danske Færger har med tildelingen af kontrakten til Mols-Linien udsigt til et betydeligt tab af forretning og skal tillige i gang med omrokeringer. Bornholmerfærgens ruter er langt den største i hele Danske Færgers portefølje med overførsel af 1,49 millioner passager, 356.632 personbiler og 37.923 lastbiler ud af rederiets samlede ”produktion” på 4,1 millioner passagerer, 1,058 millioner personbiler og 82.477 lastbiler på samtlige overfarter og med 12 færger i drift. Ud af 54.315 færgeafgange står Bornholmsruterne for 4.042 afsejlinger.

Kontrakten med transport- og bygningsministeriet, der står for udbuddet af færgebetjening, betyder også, at Danske Færger skal ud og finde sig et nyt hovedkontor. De seneste 10 år har det været på Dampskibskajen i Rønne, men da hovedkontoret indgår i kontrakten og ved et skifte skal overgå til en ny operatør, betyder det, at Danske Færger må flytte.

”Det er en kendt konsekvens af kontrakten, men endnu afventer vi svar på vores klage over udbuddet. Det er naturligvis ikke umiddelbart i vores interesse at blive i Rønne, hvis vi endeligt må sige farvel til ruterne”, siger Annette Timmermann.

Langelandsruten Danske Færger har endnu en færgerute i spil på den måde, at den nuværende kontrakt udløber i 2018 og skal fornyes for en 10-årig periode. Det er Langelandsfærgen, der sejler mellem Spodsbjerg på Langeland og Tårs på Lolland. Den betjenes af de to færger Lolland og Langeland, der blev indsat i 2012.

”Vi har afgivet et bud på denne overfart, og vi har ikke noget kendskab til, om andre har gjort det samme, men foreløbig afventer vi en afgørelse. Det ventes at blive en gang efter sommerferien, at Sund & Bælt A/S, der står for udbuddet, har taget stilling til hvem, der skal drive overfarten frem til 2028”, siger Annette Timmermann.

Relateret indhold

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Russisk krigsskib på tværs af Molsfærge

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Tunge løft i Hvide Sande

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Verden er 25 procent globaliseret

18.04.2024Maritimedanmark.dk

EU advarer rederier imod at betale løsesum

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Mellemøsten truer sikkerheden på vitale handelsruter

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Rederichef uønsket som investor

16.04.2024Maritimedanmark.dk

A.P. Møller - Mærsk runder 120 år

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle