J. Lauritzen tilbage til sine rødder
Rederiet J. Lauritzen vendte onsdag for en stund tilbage til sine rødder i Ribe, hvor rederiet blev grundlagt for 125 år siden. På et fokusmøde arrangeret af Danmarks Rederiforening blev rederiets lange historie ridset op og sat i erhvervshistorisk perspektiv.
Esbjerg Kommunes borgmester Johnny Søtrup bød velkommen til det velbesøgte pressemøde i Ribe, hvor rederiforeningens vicedirektør Jan Fritz Hansen lagde ud med at gøre status over dansk søfart her og nu.
"Søfarten er i dag det største eksporterhverv i Danmark", slog vicedirektør Jan Fritz Hansen fast.
"Krisen betyder, at vi nok går en 15 procent ned i indtjening i år", sagde Fritz Hansen.
"Men vi regner med at dansk søfart kommer til at stå stærkere når krisen engang er overstået. Og vi fastholder vores mål om, at den danske handelsflåde skal vokse med 50 procent over de næste fem år.
"Vi er i dag den tredje største søfartsnation i verden. Kun japanerne og grækerne er større, mens kineserne bider os i haserne", sagde vicedirektøren.
I sit indlæg understregede Jan Fritz Hansen også vigtigheden af, at fastholde frihandlen. Der er en risiko for, at landene griber til protektionisme for at beskytte deres erhverv i krisetider. Og det må vi for alt i verden forhindre, sagde vicedirektøren.
Oldebarn af rederiet J. Lauritzens grundlægger, den nyudnævnte formand for JL Fondet, direktør Jens Ditlev Lauritzen, fortalte kort om Lauritzen koncernen i dag, og trak linjen tilbage til den spæde start i Ribe for 125 år siden.
"Vi er meget tæt knyttet til denne by og denne landsdel", slog Jens Ditlev Lauritzen fast.
Professor, dr. phil. Flemming Just, Syddansk Universitet i Esbjerg fulgte op med at redegøre for søfartens betydning for Ribe og Vadehavet, inden redaktør Bent Mikkelsen præsenterede sin nye bog "J. Lauritzen 125 år".
Arrangementet sluttede af på everten Johanne Dam, der i dagens anledning lå flagsmykket i havnen.