Sådan bjærges Umoe Ventus
J.A. Rederiet, der har fået opgaven med at bjærge det udbrændte vindmølleserviceskib Umoe Ventus, er gået i gang med opgaven. Torsdag ankom en flydekran og andet bjærgningsmateriel fra rederiet til Bagenkop, og fredag har J.A. Rederiet været i gang med opgaven.
Foto: Bent Mikkelsen.
”Vi har gang i vores flydekran, et hjælpefartøj og en pram. Vi mobiliserede i forventning om, at vind, bølger og vandstand er gunstige i disse dage. Vi har ventet længe”, siger reder Jens Alfastsen, J.A. Rederiet, til fyens.dk.
Vragets yderside sank på omkring 2,1 meter vand, og rederiets flydekran, der skal tæt på vraget for at løfte, stikker 1,8 meter. Derfor skal bjærgningen ske under høj vandstand. Området er blevet indrammet i en flydespærre, så man forhindrer, at vragdele driver til havs.
Selve løftet sker ved, at rederiets dykkere har placeret løftegjorder, dvs. store seler, rundt om skroget på en sådan måde, at vraget kommer op så udelt som muligt.
Efter dykkernes klarmelding går flydekranen Sanne A. i gang med at løfte det 40 ton tunge vrag over på en pram, der er fastgjort til kranen. Vragstumper fra stranden og havbunden medtages i containere.
Når løfteoperationen er vel overstået, bugseres prammen til rederiets base i Horsens. Her løftes vraget op på land, hvor vraget bliver skåret op og bragt til genbrugspladsen i Fasterholt ved Herning. Inden da skal havarikommissionen og forsikringsfolk dog lige have lov til at undersøge vraget.
Kilde: Søsiden, Fyns Amts Avis