Kampagne skal skabe en bedre tone om bord på skibene

“Be a Buddy - not a Bully”

Kampagneposter. Foto: Sea Health & Welfare

Sea Health & Welfare, der har til opgave at fremme de søfarendes velfærd, sikkerhed, sundhed og trivsel, har siden 2019 kørt en kampagne, som sætter fokus på chikane og mobning til søs. Det centrale budskab i “Be a Buddy - not a Bully” kampagnen er, at vi skal passe på hinanden, og at alle har et ansvar for at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø til søs.

Det overordnede mål er at skabe en handelsflåde, hvor der er plads til alle - uanset køn, etnicitet, hudfarve, seksuel orientering, religiøs overbevisning m.m.

Er I tilfredse med kampagnen?

”Jeg synes at vi er kommet bredt ud, og at mange kender kampagnens budskab - så på den måde er vi tilfredse. Men vi har jo ikke statistikker eller andet der dokumenterer, om kampagnen har virket ude på skibene”, siger Anna Bergmark, konsulent i Sea Health & Welfare, til Maritime Danmark.

Som et led i “Be a Buddy - not a Bully” blev der sendt en kampagnepakke med vejledning, plakater og andet materiale ud til samtlige skibe under dansk flag, for at skabe opmærksomhed omkring krænkende adfærd til søs.

Samtidig blev der oprettet en Helpline, som søfarende anonymt kan ringe til for at få råd og støtte til at håndtere krænkende adfærd.

Har der været mange henvendelser på Helplinjen?

”Der har ikke været helt så mange henvendelser på Helplinjen - måske 15 i alt. Men for os er det ikke et succeskriterie, at der er en hel masse henvendelser, fordi en del af vores budskab er, at vi gerne vil have, at man får løst problemerne om bord, hvis man føler sig mobbet eller krænket - at man snakker med nogen om bord eller i rederiet, og at bliver løst den vej rundt”, siger Anna Bergmark.

Kommer der stadig henvendelser?

”Ja, det gør der. Men langt hovedparten af de henvendelser vi har fået, er kommet ind via e-mail. Man føler sig måske lidt mere tryg ved at maile, frem for at ringe”. 

”Nogle henvendelser svarer vi selv på, mens vi i andre tilfælde tilbyder psykologhjælp. Man kommer ikke til at tale direkte med en psykolog, men vi giver oplysningerne videre, og så kontakter psykologen den pågældende. Hvad der herefter sker, er vi ikke inde over. Det foregår alene mellem den pågældende og psykologen”, siger Anna Bergmark.

Har kampagnen en udløbsdato?

”Så længe der bliver ved med at være interesse, og der er god feedback på værktøjerne, så tror jeg at vi fortsætter. Måske bliver vi ikke ved med at reklamere så aktivt for kampagnen, men vi vil fortsat have materialerne liggende. Så længe vi oplever, at der er problemer til søs, så er kampagnen stadig relevant”.

Hvad er dit overordnede indtryk af situationen ude på skibene?

”Mit personlige indtryk, når jeg snakker med skibene eller er ude at besøge dem er, at der er stor forskel. Der er nogle skibe, hvor der er en dårlig tone, og hvor der fortsat er brug for, at vi kører den her kampagne. Og så er der andre, og det er de fleste, hvor de har rigtig godt styr på det. Hvis jeg skal sige noget overordnet, så er det måske, at de skibe hvor der ikke er en fast besætning, hvor der er en meget stor udskiftning, der kan det være mere vanskeligt at videregive og fastholde en god kultur”. 

Krænkende adfærd til søs kan være mange ting: mobning, chikane og andre former for krænkelser - herunder også seksuelt krænkende handlinger.

Søfartsstyrelsen er på vegne af Erhvervsministeriet i gang med en omfattende undersøgelse af omfanget af krænkelser til søs i den danske handelsflåde. Det vides endnu ikke hvornår resultatet af undersøgelsen offentliggøres.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Sikkerhed

Sikkerhed er forudsætningen for alt arbejde der udføres, også i den maritime branche. I dette Tema dykker vi ned i vidt forskellige aspekter af sikkerhed - på havet, offshore og eksistentielt. Udstyr der kan forhindre at brand opstår, udstyr der anvendes til at bekæmpe brand - og udstyr der skal forbedre sikkerheden. Og så giver Erhvervsministeren sit bud på den sikkerhed der omgiver os alle.

Relateret indhold

19.05.2024Maritimedanmark.dk

Kaptajn anholdt efter kollision

18.05.2024Maritimedanmark.dk

Vil erstatte ø-færge med bro

03.04.2024Caverion Danmark A/S

Sponseret

Caverion og Assemblin fusionerer og skaber gigant

29.03.2024Maritimedanmark.dk

Cadeler vinder ny kontrakt med milliard-potentiale

27.03.2024Maritimedanmark.dk

Esbjerg Havn får tilladelse til uddybning af sejlrenden

25.03.2024Maritimedanmark.dk

Feggesundfærgen ude af drift

11.03.2024Maritimedanmark.dk

Nye forslag skal forbedre brandsikkerheden for containerskibe

27.02.2024Maritimedanmark.dk

ÆrøXpressen ligger i havn på grund af tekniske problemer.

Jobmarked

Se alle

Fjord Line Danmark

Kok

Da sommersæsonen nærmer sig skal Fjord Line bruge ekstra besætning til vores hold af Superhelte. Derfor søger vi dygtige kokke, som ønsker at prøve kræfter med livet til søs, samt opleve en helt ny type af frihed.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord Line Danmark

Juniormester

Fjord Line søger lige nu en juniormester, der er klar til at opnå sin sejltid.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Søfartens Ledere

Dygtig og erfaren faglig sekretær/faglig konsulent til Søfartens Ledere

Er du en stærk forhandler med en passion for ansættelsesretlige problemstillinger samt rådgivning til medlemmer? Hvis ja, så søg stillingen her og vær med til at gøre en forskel for lederne i det maritime Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.06.2024

DanPilot

Bådførere søges til Skagen

DanPilot søger bådførere til lodsstationen i Skagen

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

21.05.2024

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Skibsinspektør til Søfartsstyrelsen

Vil du være en del af Søfartsstyrelsens arbejde med at påvirke fremtidens rammer for skibsfartens grønne omstilling og teknologiske udvikling?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Færgesekretariatet

Sekretariatschef

Færgesekretariatet søger en ny sekretariatschef.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.06.2024

Søfartsstyrelsen

Søfartsstyrelsen søger en projektleder

Søfartsstyrelsen søger en projektleder til Regulatory Future Lab (Future Lab)

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.05.2024

MARPRO Search & Selection

Shipping Trainee

Are you dreaming of unfolding your talent and to work with shipping in an international agency company where no two days are alike? Then we can offer you an exciting and developing apprenticeship at Leth Danish Straits a subsidiary to Leth and Inchcape Shipping Services.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Marstal Navigationsskole

2 undervisere til Marstal Navigationsskole

Vil du uddanne fremtidens danske søfolk? Vil du sætte mere gang i udviklingen af bæredygtig skibsfart? Her er din enestående chance for at arbejde med videbegærlige mennesker OG blive en del af fremtiden!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

25.05.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

23.05.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark