Politikere vil have sikkerhedstjek af havnemedarbejdere
Historierne om rockeres angivelige infiltrering af den Maersk-ejede APM Terminals på Aarhus Havn overrasker politikere på Christiansborg, der ønsker sikkerhedsniveauet i havnen skærpet. Direktør for brancheforeningen kalder sagen “trist og ærgerlig”.
Maersk foreslår øgede sikkerhedskrav til de medarbejdere, der skal ansættes på havnen, så de skal sikkerhedsgodkendes inden ansættelse, som det sker i lufthavne og i havnen i Göteborg.
Forslaget fremsættes på baggrund af Maersk´ vurdering af, at op mod 30 af de omkring 400 medarbejdere i APM Terminals har forbindelse til Hells Angels.
Og ordførerne fra Venstre, Konservative og SF støtter op, skriver Finans.
Forholdene på APM Terminals på Aarhus Havn, der er beskrevet i Berlingske og Finans i dag, ryster Venstres retsordfører Preben Bank Henriksen, der mener at et sikkerhedstjek af medarbejderne bør ske med tilbagevirkende kraft.
“Jeg synes, at både deres arbejdsgiver - men i særdeleshed samfundet - har krav på at vide, om et så samfundsvigtigt sted som Aarhus havn helt eller delvist er styret af kriminelle. Det gælder i øvrigt uanset om de pågældende har at gøre med militært udstyr eller ej,” siger han til Finans.
Preben Bank Henriksen er også parat til at lade sikkerhedstjekket omfatte medarbejdere i andre havne - et forslag der støttes af SF´s Karina Lorentzen Dehnhardt - mens den konservative ordfører, Mai Mercado, overfor Finans kalder det “vanvittigt”, at medarbejdere med tilknytning til rocker- og bandemiljøet kan varetage jobfunktioner på en havn, der er en del af den kritiske infrastruktur.
Direktøren for brancheforeningen Danske Havne, Tine Kirk Pedersen siger om den angivelige rocker-infiltrering af APM Terminals i Aarhus:
“Det er nyt for mig, og jeg har egentlig ikke så mange kommentarer ud over, at det er trist og ærgerligt, hvis det er tilfældet. Men som jeg forstår det, er det noget, der foregår på en terminal - og derfor ikke som sådan noget, der har med Aarhus Havn at gøre,” siger hun til Maritime Danmark.
“Jeg synes, at man på baggrund af denne sag kan have en drøftelse af, hvornår det giver mening at lave et større sikkerhedstjek af medarbejdere på havnene.
Men der følger jo et stort administrativt arbejde med, hvis man skal sikkerhedstjekke alle medarbejdere, så der skal være en balance mellem på den ene side den indsats man pålægger sig selv og myndighederne - og på den anden side risikobilledet - og det man kan opnå ved et øget kontrol,” siger Tine Kirk Pedersen.
De tre retsordførere vil nu tage sagen op med justitsminister Peter Hummelgaard (S).
Ministeren skriver i et skriftligt svar til Finans, at han tager oplysningerne fra Maersk “alvorligt” og at hans embedsværk er i dialog med de relevante myndigheder.
Men justitsministeren understreger også i det skriftlige svar med et indirekte svirp til Maersk, at virksomheder selv bærer et ansvar for, at “de kan stå inde for deres ansatte”.