Klik venligst
danskerederier.gif

Havet slår andre industrier i vækst

Havet slår andre industrier i vækst

Tirsdag 21. juni 2016 kl: 10:17


I OECD’s nye rapport ”The Ocean Economy in 2030” beskrives, hvordan havets industrier såsom fiskeri, skibsbygning og havvindmøller står foran en voldsom vækst, der slår den vækst andre industrier vil opleve. Mandag fremlagde rapportens hovedforfatter, senioranalytiker Barrie Stevens, rapportens konklusioner i Danmarks Rederiforening.

”Mange havbaserede erhverv har potentialet til at overhale væksten i den globale økonomi, både når det gælder værdiforøgelse og beskæftigelse. Vi vil især opleve stærk vækst i havbrug, offshore vindenergi, fiskeforarbejdning samt på havneaktiviteter. Kystturisme, fiskeri og maritimt udstyr vil også vokse, dog ikke i samme hast”, siger Barrie Stevens.

Ifølge OECD’s beregninger udgjorde hele havøkonomiens produktion i 2010 en værdi svarende til 1,5 billioner dollar eller cirka 2,5 procent af den globale bruttoværditilvækst (BVT). Offshore olie og gas stod heraf for en tredjedel, fulgt af maritim og kystnær turisme, maritimt udstyr og havne. Opgjort i beskæftigelse skabte havøkonomien i 2010 cirka 31 millioner fuldtidsjobs.

Barrie Stevens understreger, at disse estimater er meget konservative, og at havøkonomiens andel af den samlede bruttoværditilvækst sandsynligvis er større. Tilsvarende er antal fuldtidsbeskæftigede sandsynligvis også større.

OECD forudser, at havøkonomien har potentialet til at slå den globale økonomi som helhed, når det gælder vækst. OECD vurderer således, at havøkonomien fra 2010 til 2030 vil mere end fordoble sit bidrag til den globale bruttoværditilvækst, og havøkonomiens bidrag vil nå over tre billioner dollar. Især vil der være stærk vækst inden for havbrug, offshore vind, fiskeforarbejdning og skibsbygning- og reparation. Havets industrier vil også yde et stærkt bidrag til beskæftigelsen. OECD vurderer, at havets industrier i 2030 vil beskæftige cirka 40 millioner fuldtidsansatte. Den største vækst forventes inden for offshore vind, havbrug, fiskeforarbejdning og havne.

Barrie Stevens deltog mandag i en debat i Danmarks Rederiforenings lokaler, hvor det fra forsamlingen blev tilføjet, at der udover de i rapporten nævnte forretningsområder må være nogle nye forretningsområder. Eksempelvis må der være nogle uudforskede forretningsmuligheder i forhold til forureningen af havet. Der må være nogle muligheder i forhold til at finde en smart måde, hvorpå man kan rydde havet for plastikaffald, blev det sagt fra tilhørerside.

Det blev også debatteret, hvorvidt olie og gas bliver ved med at udgøre så stor en del af havets samlede økonomi. Men til det sagde Barrie Stevens, at ganske vist vil man til sidst stå i en situation, hvor det vil være for dyrt at udvinde olien, men så vil der forestå en stor opgave med at afvikle boreplatformene, og det kan vise sig at blive en lige så stor industri.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Team Tanker maskinchef overfaldet
- Danske diplomater diskuterer søfart
- Udenrigsminister:Iran truer fortsat i Hormuz
- Iran advarer USA imod at opbringe tankskib
- Royal Arctic Line vil åbne ny rute til USA
- Tanker har forladt Gibraltar trods protester
- DSV Panalpina går i luften mandag
- Molslinjen måtte opgive anløb pga blæst
- OK - det var godt nok tæt på…
- Norske Golden Ocean sejler i rødt
- 17 søfolk kidnappet fra to skibe
- Tankskibet Grace 1 er frigivet under protest


Dagens mest læste

- 400 evakueret efter grundstødning
- Royal Arctic Line vil åbne ny rute til USA
- Team Tanker maskinchef overfaldet
- Stort krydstogtskib forlader tysk værftshal
- Iran advarer USA imod at opbringe tankskib


Ugens mest læste

- OK - det var godt nok tæt på…
- Gammel dansk færge klar til at redde liv
- MSC Gulsun slår Maersk´s rekord
- Bornholm:Express 1 medarbejdere utilfredse
- Isbrydere: Fra tilløbsstykke til no-go
- Molslinjen måtte opgive anløb pga blæst
- Touchscreen var medvirkende til ulykke
- Så skal der sejl på Gedser-Rostock færgen
- 400 evakueret efter grundstødning
- Heroisk aktion redder kvinde i kørestol
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst