Arktis smelter - kom se det selv, helt tæt på

Det er et paradoks, men den globale opvarmning åbner stadig flere muligheder for at tage turister på krydstogter i Arktis, der vil opleve ismasserne før de - måske - helt forsvinder. Nu ser den russiske ø Franz Josef Land ud til at blive en ny, eksklusiv destination for velhavende Arktis turister.

Franz Josef Land ligger endnu nordligere end norske Svalbard og har hidtil været et af de vanskeligste steder på jorden at besøge. Sådan er det ikke mere. Den arktiske is smelter hastigt og åbner mulighed for nye ruter for specialbyggede krydstogtsfartøjer.

En rapport fra National Snow & Ica Datacentre i Colorado viser, at isen omkring Arktis har den mindste udbredelse, der er målt i de 38 år, der er foretaget satellit-målinger. I forhold til den gennemsnitlige udbredelse målt i årerne 1981-2010 er 100.000 kvadratkilometer is forsvundet. Det svarer til arealet af Holland og Belgien tilsammen.

Mindre is giver mulighed for nye ruter, og det har flere rederier forlængst opdaget. Et af dem er Poseidon Expeditions. “At opleve Franz Josef Land fra et krydstogtskib som Sea Spirit er det nyeste inden for polarekspeditions-krydstogter. For erfarne polar-rejsende, der elsker is og det betagende naturliv, repræsenterer Franz Josef Land noget nyt og anderledes,” siger Steve Wellmeier, direktør for Poseidon Expeditions til Barents Observer.

Det er dog ikke for alle og enhver at tage på arktiske krydstogter. Prisen for et 14-dages krydstogt starter ved 8.995 dollar per person i en delt tremandskahyt. Alligevel kan rederiet melde udsolgt.

Blandt de mange rederier, der enten allerede tilbyder krydstogter til Arktis eller har skibe i ordre, der er bygget til den farlige sejlads, er norske Hurtigruten.

Rederiet igangsatte i februar bygningen af verdens første hybrid-drevne, arktiske krydstogtskib, Roald Amundsen, der vil være i stand til at sejle på batterier i kortere perioder.

Det kan være med til at beskytte den følsomme natur, hvilket rederierne synes opmærksomme på. Ingen ønsker at se billeder af isbjørne tilsølet i olie.

Derfor er der heller ikke udsigt til mega-store krydstogtskibe i området, men mindre specialbyggede skibe med plads til nogle hundrede passagerer.

Chef for Hurtigruten, Daniel Skjeldam ønsker dog internationale retningslinjer for at sætte en grænse for, hvor store krydstogtskibe, der må sejle i de arktiske områder.

“Vi har en stærk tro på en kraftig vækst i krydstogter i Arktis. Men proportionerne vil være forkerte, hvis et skib har 5-6 gange så mange passagerer ombord, som de små samfund, de besøger,” siger han til Barents Observer.

Hurtigruten er i dag det største rederi på de arktiske ruter med ekspeditionsfartøjer, der sejler til Svalbard, Grønland og Island.

Kilde: Barents Observer.

Relateret indhold

25.04.2024Maritimedanmark.dk

Lars Jespersen genvalgt som formand for DSHV

25.04.2024Maritimedanmark.dk

Houthierne har genoptaget angreb - Maersk-skib var mål

22.03.2024Maritimedanmark.dk

Så stor er tunnelfabrikken ved Rødbyhavn

21.03.2024Maritimedanmark.dk

Iver Huitfeldt træner i Det Røde Hav

21.03.2024Maritimedanmark.dk

Inspektionsfartøjer tilbage på havet

19.03.2024Maritimedanmark.dk

Rigsfællesskab vil pause dybhavsminedrift

19.03.2024Maritimedanmark.dk

På ekspedition med all-inclusive

10.03.2024Maritimedanmark.dk

Maersk Welkin nu på svenske hænder

Jobmarked

Se alle

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle