danskerederier.gif

Mindst 70 millioner for at hæve fregat

Mindst 70 millioner for at hæve fregat

Søndag 25. november 2018 kl: 10:00


Nye tal fra Norges forsvar viser, at det vil koste mindst 70 millioner norske kroner at hæve fregatten KNM Helge Ingstad og bringe den ud af fjorden til flådebasen i Haakonsvern. Det er ikke klart, hvem, der kommer til at hænge på regningen.

Hverken Forsvaret eller Forsvarsministeriet har hidtil villet komme med et overslag på hvor meget det vil koste at bringe milliardskibet Helge Ingstad i havn. Skibet ligger fortsat næsten totalt under vand, men bjærgningsoperationen starter snart for fuld kraft.

Forsvaret har indgået en kontrakt med det Trondheim-baserede selskab Boa Management for hævning og transport af skibet til basen i Haakonsvern. Ifølge VG er tallet, som er oplyst i budmaterialet opgivet til 70 millioner kroner.

Forsvaret bekræfter overfor VG den anslåede kontraktværdi. Man påpeger samtidig at dette ikke inkluderer udbetalinger til aktørerne som dukkede op på stedet og hjalp til da ulykken skete og som efterfølgende har hjulpet Forsvaret med blandt andet at sikre at fartøjet ikke gled ud på endnu dybere vand.

De 70 millioner inkluderer naturligvis ikke milliardomkostningerne ved et eventuelt køb af en ny fregat og nye våben. Hvor store skader, der er sket på alt udstyret inde i fregatten, vil ikke kunne gøres op, før skibet er bragt trygt i land.

En stor udgiftspost i bjærgningen er brugen af de to enorme kranbåde Gulliver og Rambiz fra den belgiske underleverandøren Scaldis. Hverken Scaldis eller Boa Management vil kommentere prisen for bjærgningen.

Forsvaret har anslået at bjærgningen kan være afsluttet i uge 49. En storm er imidlertid på vej og kan stoppe hævningsoperationen. Hvis arbejdet tager længere tid end anslået, vil omkostningerne vokse til mere end de 70 millioner.

Forsvarsministeriet oplyser overfor VG at udgifterne i første omgang dækkes fra Sjøforsvarets driftskonto. Det vil tage tid før de store udgifter og regningerne for bjærgningen kommer. Ingen tør svare på, om Stortinget vil komme med en ekstrabevilling for at Forsvaret kan klare at betale regningerne eller beløbene skal afsættes i de årlige budgetter.

Redaktionen


-

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Dansk fregat beskytter fransk hangarskib
- Fregat skal ikke løftes helt op af vandet
- Græsk sømandskab når det er bedst
- Nepal etablerer eget skibsregister
- Danmark på vej mod nye krydstogtrekorder
- Australien bygger ubåde for 250 mia. kr.
- Frømænd og jægersoldater går sammen
- Verdens ældste sejlførende tankskib sælges
- Fiskere drev i 16 timer efter brand på kutter
- 156 gigantiske møllevinger på et enkelt skib
- Nyt angreb på Sea Shepherd
- 2.275 migranter døde i Middelhavet 2018


Dagens mest læste

- Primula Seaways grundstødt i Holland
- Norge får en af Europas største tørdokke
- IMO forbereder svovlgrænse i 2020


Ugens mest læste

- Græsk sømandskab når det er bedst
- 15 sårede på dansk CTV ved Rügen
- Spansk krigsskib provokerer ved Gibraltar
- Fragtskib kolliderer med færge
- Maersk skaber problemer på New Zealand
- Fregat-værft varsles om muligt sagsanlæg
- Fregat skal ikke løftes helt op af vandet
- Maersk fik samlet overskud på 20 mia. kr.
- Dansk fregat beskytter fransk hangarskib
- Reparation af Olga Maersk trækker ud
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst