Klik venligst
danskerederier.gif

Mindst 70 millioner for at hæve fregat

Mindst 70 millioner for at hæve fregat

Søndag 25. november 2018 kl: 10:00


Nye tal fra Norges forsvar viser, at det vil koste mindst 70 millioner norske kroner at hæve fregatten KNM Helge Ingstad og bringe den ud af fjorden til flådebasen i Haakonsvern. Det er ikke klart, hvem, der kommer til at hænge på regningen.

Hverken Forsvaret eller Forsvarsministeriet har hidtil villet komme med et overslag på hvor meget det vil koste at bringe milliardskibet Helge Ingstad i havn. Skibet ligger fortsat næsten totalt under vand, men bjærgningsoperationen starter snart for fuld kraft.

Forsvaret har indgået en kontrakt med det Trondheim-baserede selskab Boa Management for hævning og transport af skibet til basen i Haakonsvern. Ifølge VG er tallet, som er oplyst i budmaterialet opgivet til 70 millioner kroner.

Forsvaret bekræfter overfor VG den anslåede kontraktværdi. Man påpeger samtidig at dette ikke inkluderer udbetalinger til aktørerne som dukkede op på stedet og hjalp til da ulykken skete og som efterfølgende har hjulpet Forsvaret med blandt andet at sikre at fartøjet ikke gled ud på endnu dybere vand.

De 70 millioner inkluderer naturligvis ikke milliardomkostningerne ved et eventuelt køb af en ny fregat og nye våben. Hvor store skader, der er sket på alt udstyret inde i fregatten, vil ikke kunne gøres op, før skibet er bragt trygt i land.

En stor udgiftspost i bjærgningen er brugen af de to enorme kranbåde Gulliver og Rambiz fra den belgiske underleverandøren Scaldis. Hverken Scaldis eller Boa Management vil kommentere prisen for bjærgningen.

Forsvaret har anslået at bjærgningen kan være afsluttet i uge 49. En storm er imidlertid på vej og kan stoppe hævningsoperationen. Hvis arbejdet tager længere tid end anslået, vil omkostningerne vokse til mere end de 70 millioner.

Forsvarsministeriet oplyser overfor VG at udgifterne i første omgang dækkes fra Sjøforsvarets driftskonto. Det vil tage tid før de store udgifter og regningerne for bjærgningen kommer. Ingen tør svare på, om Stortinget vil komme med en ekstrabevilling for at Forsvaret kan klare at betale regningerne eller beløbene skal afsættes i de årlige budgetter.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Exit Tango
- Grønlandsk veteran er blevet til skrot
- DFDS sejler juletræ til London
- Shippingmilliardær bygger gigantisk yacht
- Sea Shepherd skrotter Steve Irwin
- Hurtigruten udvider med sejladser til Alaska
- Dobbelttogt til skoleskibet Georg Stage
- Norman Atlantic henlægger stadig som vrag
- Delft Seaways deltog i redningsoperation
- Stena Line samler ind til Mercy Ships
- Australske myndighed tømmer kvægskib
- Mindst 70 millioner for at hæve fregat


Dagens mest læste

- Mor er styrmand på færge
- Exit Tango
- NGO-redningsskib i Middelhavet giver op


Ugens mest læste

- Shippingmilliardær bygger gigantisk yacht
- Svensk bilskib forvist fra New Zealand
- Grønlandsk veteran er blevet til skrot
- Mor er styrmand på færge
- Fremskudt færgehavn vil koste op til 2 mia.
- Svensk krydstogtskib ombygges på Fayard
- Sea Shepherd skrotter Steve Irwin
- Meget af Helge Ingstad er bygget i Norge
- Historisk film om anlæg af Hanstholm Havn
- Sømand dræbt ved ulykke i Frederikshavn
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst