Kinesisk olie kan forringe scrubber-case

Værfter verden over er i øjeblikket travlt optaget af at installere scrubbere på skibe, der skal være klar til de nye svovlregler 1. januar. Men Kina kan være klar med et brændstof, der baseret på råolie med lavt svovlindhold, kan gøre scrubber-investeringen til en dårlig forretning.

Det kan vise sig at blive en dårlig forretning, hvis skibsejere tager prisen på råolie fra Mellemøsten som udgangspunkt i deres kalkulationer omkring scrubber-investeringer, viser en ny rapport.

En blanding baseret på raffineret råolie med lavt svovlindhold fra Kina kan nemlig bringe prisforskellen mellem olie med højt svovlindhold (HSFO) og skibsbrændstof med lavt svovlindhold (LSFO) ned på omkring 100 dollar pr. ton, ifølge en shippinganalytiker fra Shanghai.

Og dermed kan fidusen med at investere i scrubbere for at holde omkostningerne nede gå fløjten. Disse investeringer tager nemlig, ifølge Drewry, ofte udgangspunkt i, at et ton LSFO i 2020 vil koste ca. 240 dollar mere end et ton HFSO.

En mindre prisforskel vil betyde, at det vil tage markant længere tid at tjene en scrubber-installation til mellem 3 og 5 mio. dollar hjem.

Shanghai-analytikeren Liu Xunliang bruger en capesize bulker som eksempel: 200 aktive dage om året med et dagligt forbrug på 48 tons og installationsomkostninger til en scrubber på 5 mio. dollar betyder, at investeringen kan tjene sig selv hjem på omkring to år med et prisspænd på 240 dollar.

Men introduktionen af den kinesiske lav-svovlsolie kan reducere dette spænd til omkring 100 dollar pr. ton. Og så vil det tage op mod seks år at hente investeringen hjem. Og det kan - påpeger analytikeren - være længere end scrubberens levetid.

Der er dog et problem. Den kinesiske olie er i øjeblikket belagt med meget høje toldafgifter af Kina. Så længe de er gældende, kan råolien med lavt svovlindhol ikke konkurrere med med priserne på verdensmarkedet.

Men analytikeren tror, at der er indikationer i retning af, at den kinesiske regering vil putte den mindre svovlholdige olie på listen over varer, der kan få skatterabatter. Det kan ske allerede i oktober og dermed gøre det muligt for kinesiske raffinaderier at konkurrere på verdensmarkedet.

Den attraktive råolie hentes op fra Kinas oliefelter i Daqing og Shengli og har et svovlindhold på henholdsvis 0,11 pct og 1 pct. IMO´s nye regler fastslår, at skibe ikke må benytte olie med et svovlindhold på over 0,5 pct. fra 1. januar 2020.

Går det som analytikeren forudser, kan kinesiske havne måske gøre Singapore rangen stridig som verdens førende bunker-destination.

Ifølge en oversigt fra juli fra Clarkson Research forventes 11 pct. af den globale handelsflåde (opgjort i bruttotons) at være udstyret med scrubbere i starten af 2020, stigende til 15 pct. med udgangen af året.

Det er primært de helt store skibe, der udstyres med rensnings-systemerne. Således fastslog en Alphaliner-rapport i juli, at alle større containerrederiet har valgt at benytte scrubbere på en mindre eller større del af deres flåder. 35,7 pct. af den globale flåde målt i teu-kapacitet har således fået scrubbere ombord.

Kilde: TradeWinds.

Relateret indhold

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Røde Hav-konflikten øger skibes CO2-udledning dramatisk

24.04.2024Maritimedanmark.dk

MSC lægger mia-bud på norsk bilrederi

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Ø-færge ude af drift på grund af uheld med dok

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Medier: Danske rederier har sejlet med russisk olie

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Svensk flådechef: Den russiske skyggeflåde mistænkes for at spionere

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.04.2024Maritimedanmark.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

Jobmarked

Se alle

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle