Klik venligst
danskerederier.gif

Lodsbådssejlads blev til en redningsaktion

Lodsbådssejlads blev til en redningsaktion
Olaf Andersen til venstre og Verner Aa i styrehuset på lodsbåden Aldebaran i havnen i Esbjerg. Foto: DanPilot

Onsdag 4. december 2019 kl: 16:00


En helt almindelig lodsbådsejlads i august 2018 udviklede sig lige pludselig i en helt anden retning end forventet, for bådmand Verner Aa der styrer lodsbåden Aldebaran og bådmand Olaf Andersen der er andenmand ombord.

De to er tæt på lodsmærket, omkring 10 sømil fra Esbjerg Havn. Her skal sættes en lods ombord på et skib, der skal lodses ind til havnen.

”Det var et rigtig snusket vejr, vinden var sydlig og blæ­ste otte-ti sekundmeter. Tæt på lodsmærket lå en stor sejlbåd, og kort før vi skal sætter lodsen af, hører vi, at skibet kalder havnen. De har en alvorligt syg kvinde ombord, det er noget med hjertet, og de vil gerne have havnen til at rekvirere en ambulance på kajen, mens de selv sejler hende ind,” fortæller Verner Aa.

Havnen siger, at det er smartere, at redningstjenesten kommer ud og henter kvinden. Kort efter kontakter havnen lodsbåden og spørger, om den ikke kan hente kvinden på sejlbåden og sejle redningsbåden i møde.

”Vi kan se, at sejlbåden giver sig rigtig meget i vinden og dalrer frem og tilbage, så jeg er ikke helt sikker på, at vi kan gøre det, men jeg siger til havnen, at vi nok skal forsøge. Da vi kommer derhen, går Olaf ud på dækket. Lodsbåden og sejlbåden hugger godt i søen, og det lykkes ikke at komme tæt på. Så sejler jeg op langs siden på sejlbåden, og så lykkes det.”

Olaf Andersen: ”Verner fandt lige et hul mellem to søer, så jeg kan få den syge kvinde gelejdet over på dækket. Båden gynger kraftigt, og jeg må jeg halvvejs bære hende ind i messen, hvor jeg får hende sat til rette på en stol.”

Kort efter kalder sejlbåden igen. Ombord har de også en mand med stærke mavesmerter, som de gerne vil have med ind. Verner Aa vender om og sejler igen op på siden af sejlbåden, mens Olaf Andersen går ud og får manden sikkert ombord.

Verner Aa: ”Så sætter vi kurs mod land. Vi sejler, alt hvad remmer og tøj kan holde, ind mod havnen.”

Olaf Andersen: ”Kvinden var absolut ikke frisk, men hun sidder op, og jeg snakker med hende. Manden med mavesmerterne ligger nede i køjen.”

”Da vi er ved at være inde, møder vi redningsbåden. Det er en gummibåd, og jeg foreslår, at vi får paramedicineren ombord, så han kan behandle de syge, mens vi sejler ind. Det gør vi, og redningsbåden sejler i forvejen og sørger for, at vi har fri bane. Jeg har aldrig før sejlet så hurtigt i havnen,” siger Verner Aa.

Da de kommer ind til kajen, er ambulancen og en ambu­lancelæge klar til at tage imod patienterne og køre dem på sygehuset.

”Jeg er gammel fisker, og vi er vant til, at vi skal tage hånd om hinanden. Hvis nogen er i nød, så er det bare med at handle hurtigt. Bagefter tænker man jo over, hvordan det mon gik dem. Gjorde vi en forskel?”, spørger Verner Aa og Olaf Andersen supplerer:

”Der er da fantastisk, at vi har muligheden for at hjælpe.”

DanPilot er en del af det danske SAR-beredskab der ledes og drives af forsvars­ministeriet.

Kilde: DanPilot


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Åben hus på Skoleskibet Danmark
- Farlig coronavirus lukker havn
- Danskere slår rekord over Atlanten
- Så slap de endelig af med gammel skude
- Vild video af en voldsom dag på søen
- Skærer hul for at redde indespærrede
- Autonom minestryger sættes i drift
- Voldsom eksplosion ryster havn
- Dramatisk ugelang redningsoperation slut
- Narkosmuglere tager ny metode i brug
- Ror over Drakes Passage på 12 dage
- Oplev livet om bord på Nordkaperen


Dagens mest læste

- Se norsk sømandskab når det er bedst
- Oslofjord får stor overhaling på Fayard
- Ingen vil købe MAN Energy Solutions


Ugens mest læste

- Vild video af en voldsom dag på søen
- Besætning forlader synkende tankskib
- Tyra-renovering ramt af betalingsstandsning
- Lodser advarer mod ofte anvendt lejdertype
- Ny kæmpekran på vej til Danmark
- Så slap de endelig af med gammel skude
- Endnu et containerskib i brand
- Farvel til Søfartsstyrelsens Jens Sørensen
- DFDS ro-ro klar til at afvise piratangreb
- Et af verdens ældste skibsværfter lukker
Klik venligst
Klik venligst