Torm-chef har aldrig oplevet noget lignende

Overproduktionen af olie har sendt priserne i bund, men samtidig har efterspørgslen efter lagerplads sendt raterne på tankskibe på himmelflugt. Det afspejler sig i aktiekurserne på ejere af VLCC´ere, men også produkttankskibe er efterspurgte. Og det tjener bl.a. Torm særdeles godt på.

Jacob Meldgaard, CEO i Torm, kan glæde sig over de højeste rater nogensinde. Foto: Maritime Danmark..

Coronakrisen har reduceret verdens forbrug af olie markant samtidig med, at olien fortsat pumpes op af undergrunden i en grad, der langt overstiger efterspørgslen. Det betyder, at efterspørgslen på lagerkapacitet er tordnet i vejret og det smitter i den grad af på dagsraterne på tankskibe.

“De dagsrater, vi har set i markedet i dag for vores største skibe, er steget til det højeste, det har været nogensinde. Enkelte steder ser vi, at spotprisen er 100.000 dollar om dagen. Det har man aldrig set før,” siger Jacob Meldgaard, adm. direktør i Torm til Finans.

Det absurde prisfald på amerikansk råolie i mandags, der sendte prisen ned på minus 38 dollar/tønde for levering i maj, skyldtes overfyldte amerikanske lagre på land. Prisen har nu rettet sig til et mere normalt - omend stadig meget lavt - niveau på ca. 12 dollar, fordi olien nu handles til levering i juni, hvor markedet forventer en lavere produktion som følge af den historisk store nedskæring i produktionen, som OPEC+ landene blev enige om.

Men verden vil i hele andet kvartal være oversvømmet af mere olie, end der efterspørges. Den amerikanske investeringsbank Evercore ISI anslår, at der bliver brug for lagre til 1,5 mia. tønder olie, hvoraf der blot er plads til 600 mio. tønder på land.

“Det betyder, at 900 mio. tønder olie skal lagres på skibe, hvilket svarer til 33 pct. af den samlede kapacitet på råolietankskibe i verden,” sagde Jonathan Chappell, analytiker i Evercore ISI, til TradeWinds tirsdag. “Vi taler om et hidtil uset niveau af flydende lagre, der tager kapacitet ud af markedet og kan få raterne til at nå et niveau, der ikke er set siden 2007 eller før.”

Og det smitter af på rederier som Torm og Hafnia Tankers. “Vi får nu dagligt opkald fra folk, der ønsker at bruge vores skibe som flydende lager. Der er et par stykker af vores skibe, som bliver brugt til det nu, og jeg forventer, at flere kommer til at beskæftige sig med det,” siger Mikael Skov, adm. direktør for Hafnia Tankers ifølge Finans.

Kampen om at få fingre i tankskibskapacitet har da også ført til markante stigninger i aktiekurserne.

Torm aktien er siden mandag steget fra kurs omkring 52 kr. til i dag ca. 62 kr., mens kursen på Hafnia-aktien, der handles på børsen i Oslo, i samme periode er steget fra ca. 17 til ca. 22 norske kroner.

Redaktionen

Relateret indhold

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Russisk krigsskib på tværs af Molsfærge

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Tunge løft i Hvide Sande

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Verden er 25 procent globaliseret

18.04.2024Maritimedanmark.dk

EU advarer rederier imod at betale løsesum

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Mellemøsten truer sikkerheden på vitale handelsruter

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Rederichef uønsket som investor

16.04.2024Maritimedanmark.dk

A.P. Møller - Mærsk runder 120 år

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle