Klik venligst
danskerederier.gif

Øget dansk fokus på maritim sikkerhed

Øget dansk fokus på maritim sikkerhed
Arkivbillede

Mandag 18. januar 2021 kl: 15:29


Den danske regeringen øger nu sin indsats for at skabe større sikkerhed for de søfarende ud for Vestafrika. Der sker gennem udnævnelse af en ny særlig repræsentant for maritim sikkerhed og en ekstrabevilling på 10 millioner kroner.

Danmarks ambassadør i Nederlandene siden 2017, Jens-Otto Horslund, er udnævnt til stillingen som særlig repræsentant for maritim sikkerhed. Han tiltræder straks, men fortsætter dog som ambassadør i Nederlandene frem til 31. august 2021.

Jens-Otto Horslund vil i sin nye stilling have fokus på de aktuelle udfordringer i Guineabugten og skal understøtte danske myndigheders arbejde på området i samarbejde med rederibranchen og internationale partnere.

Han vil som særlig repræsentant understøtte regeringens bestræbelser på at samle flere lande om en øget militær indsats i regionen.

”Det kræver både benarbejde og diplomatisk knofedt at skaffe opbakning til en styrket militær indsats i Guineabugten, og derfor er jeg utrolig glad for, at regeringen nu tager et vigtigt skridt på vejen ved at afsætte flere midler og udnævne en særlig repræsentant for maritim sikkerhed. Danmark kan ikke stå alene med opgaven om at sikre retten til fri sejlads i Guineabugten, og den nye ambassadør vil spille en afgørende rolle i at skaffe opbakning til en internationalt ledet operation”, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Den nye stilling forankres i både Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet og vil have fokus på de aktuelle udfordringer i Guinea-bugten, men også understøtte regeringens arbejde med maritim sikkerhed i bredere forstand.

Regeringen vil samtidig styrke den danske stabiliseringsindsats i Guineabugten under Freds- og Stabiliseringsfonden med 10 millioner kroner i indeværende år. Fonden har en række eksisterende engagementer i regionen, som i samarbejde med relevante kyststaters regeringer har til formål at styrke den regionale kapacitet på udviklings- og sikkerhedsområdet. Den nye støtte bringer Freds- og Stabiliseringsfondens samlede indsatser i Guineabugten op på 56 millioner kr.

”Der er grund til at anerkende, at regeringen har kastet sig helhjertet ind i en meget svær og alvorlig problemstilling. Efter flere angreb på danske skibe har der været en god og seriøs dialog om sikkerhedssituationen i Guineabugten, og beslutningen om at udnævne en særlig repræsentant for maritim sikkerhed viser, at Danmark som søfartsnation går forrest for at bekæmpe pirateri”, siger Jacob Meldgaard, CEO i Torm og Formand for Danske Rederier.

”Det er bestemt ikke uden bekymringer at sende søfolk ind i et område, som, vi ved, er hårdt plaget af pirater. Søfolk skal kunne passe deres arbejde uden frygt for at blive angrebet eller kidnappet”, siger Jacob Meldgaard.

”Jeg vil gerne takke danske maritime erhverv for det samarbejde vi gennem efteråret har haft om den alvorlige situation. Det er afgørende, at vi får samlet opbakning til et internationalt militært samarbejde i Guineabugten. Det er baggrunden for, at jeg af flere omgange har rejst ønsket på internationale møder og gennem bilaterale kontakter. Forhåbningen er, at vi kommer i mål med en fælles militær indsats. Det skal den særlige repræsentant bidrage til”, siger Forsvarsminister Trine Bramsen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod tilføjer:

”Danske skibe skal kunne sejle frie, sikre og stolte på verdenshavene. Piratangrebene på danske skibe i Guineabugten må stoppes. Det kræver en international indsats, hvilket jeg er i løbende drøftelser med Danmarks venner og allierede om. Med en ny særlig repræsentant og flere midler, vil Danmark samle lande om nye indsatser mod pirateri, øge stabiliteten i området og opruste den diplomatiske indsats for international samling og handling”.

Kilde: Udenrigsministeriet og Danske Rederier


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Fynske robotter skal bygge isbrydere i USA
- Torm overskud på 88 mio. dollar i 2020
- De danske skoleskibe kan komme til søs
- Israel: Iran bag angreb på bilskib
- Angrebet bilskib har store huller i skroget
- Tidligere bornholmerfærge til Grenå
- Savnet dansk sømand fundet død
- Dårlig vedligeholdelse årsag til DFDS-brand
- Samsø Rederi vinder sag i Arbejdsretten
- TORM tankskib i brand i Dunkirk
- Redningsstationerne reddede 11 fra døden
- Xeneta: Udsigt til gyldent år for rederier


Dagens mest læste

- De danske skoleskibe kan komme til søs
- Torm overskud på 88 mio. dollar i 2020
- Port of Aalborg indgår aftale med Eimskip
- Fynske robotter skal bygge isbrydere i USA
- Sådan starter man en stor skibsmotor op


Ugens mest læste

- Tidligere bornholmerfærge til Grenå
- Savnet dansk sømand fundet død
- Bjærgningen af Margrethe Fighter nu i gang
- Grønt lys til verdens første skibstunnel
- Video: Sådan udskifter man en hovedmotor
- Margrethe Fighter hæves i løbet af få dage
- Dårlig vedligeholdelse årsag til DFDS-brand
- Angrebet bilskib har store huller i skroget
- Narkosmuglere sænkede eget skib
- Samsø Rederi vinder sag i Arbejdsretten
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst