Gode takter fra de regionale vækstteams

Syv regionale vækstteams nedsat af regeringen, afleverede mandag deres anbefalinger til erhvervsministeren. Planen er nu at fordele 500 mio. kroner til det videre arbejde, som skal målrettes, hvad der lokalt er mest behov for. Danske Maritime vurderer at anbefalingerne indeholder gode takter.

Arkivfoto: Rolls-Royce.

Dykker man ned i bidraget fra det fynske vækstteam, hvor det maritime område fra start var i højsæde, vil man der arbejde på at blive et internationalt epicenter for nye teknologiske løsninger inden for robotter, droner og autonomiseret søfart, som kan bidrage til grøn omstilling og øget automatiseringen i andre erhverv.

Ønsket er et nyt test- og udviklingscenter, som skal udvikle nye løsninger, der kan automatisere produktion af blandt andet store konstruktioner med fokus på teknologier til fremtidens industri.

Desuden skal Fyns stærke position inden for avanceret droneteknologi udbygges, og farvandene syd for Fyn skal være knudepunkt for test og demoer af autonome systemløsninger, som skal fremme den bæredygtige, kystnære skibsfart.

En udfordring er dog tiltrækning af medarbejdere med de fornødne kompetencer, særligt STEM- og IT-uddannede, hvilket både på Fyn og i andre landsdele bør adresseres fra politisk side. Både ift. uddannelse, efteruddannelse og tiltrækning af mulig udenlandsk arbejdskraft.

I Nordjylland har vækstteamet set nærmere på CO2-fangst, lagring og udnyttelse, hvilket ligeledes knytter an til den maritime industri, når den opsamlede CO2 skal håndteres.

Teamet anbefaler bl.a. en kortlægning af mulighederne for CO2-lagring i havområdet ud for Nordjyllands kyster, en afdækning af den mulige infrastruktur og en vurdering af, hvilke virksomheder der kan byde ind.

Dertil ønsker man en samlet strategi for forskning og udvikling samt tiltag, der kan styrke virksomhedernes mulighed for at være med, herunder fjernelse af regulatoriske udfordringer.

Ambitionen er at fange, genbruge eller lagre CO2 fremfor at udlede den, at producere fremtidens grønne brændstoffer og andre produkter med indfanget CO2 og brint, og at vise vækstpotentialet i de nye grønne teknologier. Samtidig peger teamet på, at man fra statens side bør vurdere de uddannelsesmæssige behov i fremtiden, så virksomhederne har adgang til den fornødne faglærte arbejdskraft.

Af maritim interesse er også anbefalingerne fra Bornholm og Sydjylland.

Bornholm ønsker at blive Østersøens fyrtårn for udnyttelse af grøn energi fra havvindmøller. Gennem etablering af en af verdens første energiøer og en videreudvikling af test- og udviklingsmiljøet satser man på at kunne levere et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark såvel som i resten af Europa. En meget væsentlig pointe er samtidig at få set nærmere på de afgifter, der i Danmark er forbundet med anvendelse af diverse brændstoffer i relation til udvikling og test af udstyr og systemer. For selv om disse brændstoffer bruges til at udvikle morgendagens løsninger, er de belagt med normale afgifter, hvilket bidrager til at gøre forskning, udvikling og innovation unødigt dyrt.

Endeligt er der anbefalingerne fra vækstteam Sydjylland, hvor man ligeledes ønsker at få styrket sin position inden for havvind. Konkret foreslår teamet at efterse rammevilkårene for havvindmøllebranchen med henblik på at identificere konkrete tiltag, der kan understøtte branchen.

Samtidig ønsker man at få vurderet mulighederne for det lokale erhvervsliv ifm. opførelsen af energiøen i Nordsøen, at få udvidet sejlrenden i Esbjerg og – i lighed med Nordjylland – at få undersøgt CO2-lagringsmulighederne på land, kystnært og til vands i Nordsøen.

Jenny Braat, adm. direktør i Danske Maritime glæder siger over, at de maritime erhvervs betydning er tydelig over hele landet, når man studerer anbefalingerne fra de syv vækstteams:

”Jeg synes, det er nogle gode og relevante forslag, vi ser fra de regionale vækstteams, og jeg tror ligesom dem, at de nævnte forslag har stort potentiale – både regionalt og på tværs af Danmark. Både for den grønne omstilling og væksten er det vigtigt, at de stærke kompetencer, vi har i den maritime industri og i Det Blå Danmark i det hele taget, bliver prioriteret og understøttet fra politisk side, så vi vil følge den politiske modtagelse nøje”, siger Jenny Braat.

”I de konkrete forslag er det vigtigt at huske, at den teknologi, vi kender fra scrubbere, også kan bruges til CO2-fangst. Så fx der har den maritime industri i dén grad noget at byde ind med, som over tid kan skabe et nyt, internationalt forretningsområde. Det samme gælder inden for maritim automatisering, digitalisering samt avancerede droneløsninger, som også kommer til at vinde mere og mere indpas på verdensmarkedet”.

”Samtidig er branchen langt fremme med udvikling af grønne teknologier og udvikling af grønne brændstoffer, men det kræver mange og lange testforløb at nå i mål. Tager man et konkret eksempel som fx et brændselscellesystem baseret på methanol, vil testforløbet koste omkring 7 mio. dkr., hvoraf godt halvdelen af prisen er afgifter på de brændstoffer, der bruges undervejs. Det giver simpelthen ikke mening. Det er en regulær forhindring, som bør fjernes hurtigst muligt”, siger Jenny Braat.

Fakta: Der blev i marts 2021 nedsat syv regionale vækstteams for Bornholm, Fyn, Hovedstaden, Midtjylland, Nordjylland, Sydjylland og Sjælland og øerne, som blev bedt om at se på følgende temaer: Vækstteam Bornholm: Grøn energi relateret til energiø (formand Henriette Hallberg Thygesen, A.P Møller Maersk) Vækstteam Fyn: Maritime erhverv og robotter (formand Claus Jensen, Dansk Metal) Vækstteam Hovedstaden: Life science (formand Lars Fruergaard Jørgensen, Novo Nordisk) Vækstteam Midtjylland: Vandteknologi (formand Kim Nøhr Skibsted, Poul Due Jensen Fond, Grundfos Fond) Vækstteam Nordjylland: CO2-fangst, lagring og udnyttelse (formand Michael Thomsen Lundgaard, Aalborg Portland A/S) Vækstteam Sjælland og øerne: Biosolutions (formand Jørn Stryger, CP Kelco) Vækstteam Sydjylland: Omstilling fra olie til grøn industri (formand Steen Brødbæk, Semco Maritime A/S)

Kilde: Danske Maritime

Relateret indhold

28.03.2024Maritimedanmark.dk

To lig fundet efter brokollapset i Baltimore

27.03.2024Maritimedanmark.dk

Kollektiv opsigelse udfordrer Skagen Redningsstation

27.03.2024Maritimedanmark.dk

Piratangreb blusser op i ly af Houthi-angreb

27.03.2024Maritimedanmark.dk

Seks formodes omkommet efter brokollaps

26.03.2024Maritimedanmark.dk

Eftersøgningen af savnede er fortsat i gang

26.03.2024Maritimedanmark.dk

Brokollaps blev forårsaget af Maersk-chartret containerskib

26.03.2024Maritimedanmark.dk

Containerskib vælter bro i Baltimore

25.03.2024Maritimedanmark.dk

Billigere til Anholt til sommer

Jobmarked

Se alle

MARTEC

Skibsførere til undervisning

MARTEC er et komplet maritimt uddannelsescenter med afdelinger i Frederikshavn og Skagen. Vi udbyder alle kategorier af maritime uddannelser og en bred vifte af maritime kursusaktiviteter til erhvervet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

11.04.2024

ROYAL ARCTIC LINE

Royal Arctic Line A/S søger 2 tekniske inspektører

Bliv en del af et dynamisk team og tag del i driften af rederiets skibe som teknisk inspektør! Du vil få en nøgleposition i vores team med ansvar for udførelse af teknisk og driftsmæssige vedligehold, tilsyn med og inspektion af skibe og andet udstyr, alt imens du bidrager til vores fælles mål og understøtter vores kerneydelse.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

18.04.2024

Grenaa-Anholt Færgefart

Grenaa-Anholt Færgefart søger én Befaren Skibsassistent til fast stilling med ansættelses snarest muligt

Du vil komme til at indgå i vores faste team af medarbejdere på M/F Anholt, som dagligt betjener færgens kunder samt fragter gods til og fra øen i Kattegat.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DanPilot

Disponenter til Danmarks største lodsfirma søges

Har du erfaring indenfor spedition eller kendskab til mandskabs- eller materialedisponering – og trives du i en travl såvel som omskiftelig hverdag, hvor boldene bliver kastet højt i vejret og skal gribes igen? Så er du måske DanPilot’s nye disponent.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

29.04.2024

MAERSK TRAINING

Maritime Instructor (Master Mariner) in Svendborg

Maersk Training, a global leading learning provider to the maritime, oil & gas and wind industry, is expanding our offerings and growing our business within the maritime and energy industry. Thus, we are looking for an ambitious and dynamic Master Mariner or Dual Officer to join our team in Svendborg, as instructor in the maritime department. We are looking for a person with frontline operational experience on vessels and the potential, ability and skills to pass on experience, knowledge and competence.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

26.03.2024

Flume Tank North Sea

Maritim Data Specialist søges til "Prøvetanken"

Flume Tank North Sea A/S er Europas største bølge- og strømningstank, beliggende i Hirtshals. Anlægget ejes af Nordsøen Forskerpark og driften er siden 1. oktober 2023 varetaget af datterselskabet Flume Tank North Sea A/S. I ”Prøvetanken” testes udstyr til fiskeri, akvakultur og andre undervandsinstallationer. Vi har desuden eget vodbinderiværksted.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Northern Survey

1.Maskinmester, Skibsmaskinist

Northern Survey ApS søger en 1. Maskinmester til Northern Franklin.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Samsø Rederi

Trafikdirektør

Er du en forretningsorienteret købmand og en dygtig leder - måske endda med kendskab til transport/rederidrift?

Område

Østjylland

Ansøgningsfrist

04.04.2024

Thyborøn Havn

Havnedirektør

Thyborøn Havn søger en havnedirektør, der kan fortsætte vores vækst gennem nye og konkurrencedygtige tilbud på basis af en sikker og velkonsolideret havnedrift.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

01.04.2024

MARPRO Search & Selection

Project Manager - Emerson

Do you want to be part of an interesting technical journey, do you have experience with project management and marine propulsion systems, look no further and get in touch with us today!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
Marstal Navigationsskole
Kursus
Online IMSBC kursus (Holdes på dansk)

Det her online kursus dækker de obligatoriske krav i ”International Maritime Solid Bulk Cargoes" (IMSBC-code).

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Marstal Navigationsskole
Seminar
Chemical Tanker Seminar for shipping industry 2024

The course is targeted at chemical tanker professionals e.g., superintendents, operators plus trainees of chemical tankers.

Dato

10.04.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

23.05.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Advanced course for oil and chemical tanker

Advanced course for oil and chemical tanker opfylder STCW konventionen Regulation A-V/1-1 paragraph 2 og Regulation A-V/1-1 paragraph 3.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole, Ellenet 10, 5960 Marstal