danskerederier.gif

Nyt projekt skal sænke prisen på vindenergi

Nyt projekt skal sænke prisen på vindenergi
Arkivfoto

Tirsdag 1. juni 2021 kl: 15:08


Siemens Gamesa Renewable Energy og Vestas går nu sammen med bl.a. Force Technology, DTU Vindenergi og Baettr om at udvikle en ny metode til at svejse komponenterne til vindmøller, som kan blive en ”game changer" for hele industrien.

Innovationsprojektet WeldCast er faciliteret af Energy Cluster Denmark og skal udvikle en ny teknologi, som vil gøre det muligt at svejse de store elementer i støbejern.

"Hvis det lykkes, vil det have en massiv impact for hele branchen. Der er flere områder, hvor det vil have en næsten revolutionerende effekt", siger Søren Gothil Hansen, forretningschef for materialer og produkttestning i Force Technology, til EnergyWatch.

Projektet vil gavne hele vindsektoren, så de normale konkurrenter samarbejder i projektet:

"Hvis vi bare udviklede en ny svejsemetode med Force Technology og tog patent, ville udrulningen være ekstremt vanskelig. Vi er i branchen begyndt at samarbejde mere, da fælles standarder og teknologier bringer prisen på el fra vindmøller endnu længere ned. På nogle områder er vi konkurrenter, men på de komponenter og teknologier, som vi alle bruger, giver det hele branchen en konkurrencefordel i forhold til eksempelvis sol, når vi går sammen", siger Per Hessellund Lauritsen, offshore forskningschef for Siemens Gamesa Renewable Energy, til EnergyWatch.

I dag skal en vindmølle holde i mindst 20 år, hvilket stiller store krav til kvaliteten af bl.a. nacellen, hvor en del af de bærende emner er lavet i støbejern. På grund af de høje kvalitetskrav er det ikke muligt i dag at udbedre evt. støbefejl af de store elementer med svejsning.

”På grund af de høje kvalitetskrav er vi i dag nødt til at støbe et helt nyt element, hvis der sker en fejl i støbningen. Hvis vi kan finde nye metoder til at svejse med en dokumenteret høj kvalitet, reducerer det både omkostningerne og gavner miljøet. Vi håber både at udvikle nye svejsemetoder samt metoder til at udføre inspektion af disse. Svejsning forventes derved også at kunne tages i anvendelse som sammenføjningsteknik onsite. Det kan betyde en game changer for hele industrien”, siger Ingo Boysen, Vice President Technology, Baettr.

DTU Vind deltager også i projektet med at udvikle nye teknologier.

”DTU kan med specialiseret røntgen tomografiudstyr finde porøsiteter i svejsninger som er langt mindre end hvad der kan detekteres med standard NDT-teknikker. Den præcise karakterisering vil sammen med avanceret modellering gøre det muligt at forudsige restlevetiden af svejste støbejerns komponenter”, siger Søren Fæster, Seniorforsker på DTU Vindenergi.
Analyser viser, at projektet vil resultere i en besparelse på ½-1 pct. af de samlede omkostninger til en vindmølle, som i dag er omkring €3M. Omkostningerne til nacellen vil blive reduceret med cirka 10-15 pct.

Glenda Napier, adm. direktør i Energy Cluster Denmark, pointerer, at det er de mange små løsninger, som har bragt vindteknologien til der, hvor man er i dag.

"Det er mange små udviklinger og innovationer, som samlet baner vejen for dekarbonisering. Når det lykkes at få prisen markant ned på vedvarende energi, er vi et langt mod at nå de grønne mål. De store støbejernselementer i vindmøllerne er et oplagt sted at reducere omkostningerne yderligt. Det er positivt, at producenterne er gået sammen om at udvikle nye løsninger, som kan få omkostningerne endnu længere ned", siger hun.

Projektet er finansieret med 29,5 mio. kr. fra Innovationsfonden og vil løbe frem til marts 2024.

Kilde: Energy Cluster Denmark


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime DanmarkSeneste nyt

- Energiø risikerer at koste staten milliarder
- Grønland vil ikke udnytte olieforekomster
- Ørsted i samarbejde om flydende havvind
- Vestas´ gigant-mølle valgt til tysk projekt
- Maersk Drilling forlænger aftale med Equinor
- Ørsted vinder ny havmøllepark i USA
- Slutspurten om verdens største i gang
- USA foran stor udbygning af vind-flåde
- Maersk Supply:Største projektkontrakt i hus
- Norge fastholder sin olie- og gasproduktion
- Aker Solutions vinder mia-ordre i Brasilien
- Første Nord Stream 2 rørledning færdig


Dagens mest læste

- Rådmand: Snart tid til nyt kongeskib
- Utilfredse kunder taler om “moderne pirateri”
- Ever Given ankommet til Felixstove
- UK advarer om potentiel kapring ved Oman
- Besætning evakueret efter grundstødning


Ugens mest læste

- Krigsskib skrottes efter kun 10 år
- Ever Given er nu ankommet til Rotterdam
- Broklap i frit fald over Vildsund
- Fem russiske krigsskibe passerer Danmark
- Kina truer britisk flådestyrke
- Avanceret elektronik redder seks liv
- To søfolk dræbt under angreb på tankskib
- Brand på USS Bonhomme Richard påsat
- Beirut: Kun en femtedel eksploderede
- Investerer 160 mia. kr. i nye containerskibe
Klik venligst
Klik venligst