16 fiskere savnes efter piratangreb

Onsdag 2. maj 2018 kl: 10:52

16 fiskere savnes efter piratangreb
Arkivbillede

Surinames kystvagt rapporterede mandag, at 16 fiskere savnes efter et aggressivt piratangreb på fire både. En gruppe på 20 fiskere blev angrebet ud for Surinames kyst fredag aften. Piraterne slog og røvede dem og tvang derefter de fleste af dem ud over skibssiden.

”De overlevende rapporterede, at nogle af ofrene blev smidt i vandet med ’vægte’ bundet om deres ben. Tre ud af de fire mænd, der formåede at flygte, får stadig lægehjælp”, siger talsmand, kommandør Jerry Slijngard fra Surinames kystvagt.

Lokale medier rapporterer, at to af de overlevende blev reddet op af vandet af andre fiskerfartøjer, og de sidste to overlevende blev fundet i deres både.

Ifølge det lokale medie, Kaieteur News, identificerede kaptajnen på en af fiskerbådene fire guyanske statsborgere, som alle var kendt af fiskerne, blandt angriberne. Han sagde, at de affyrede varselsskud, gik ombord på hans båd og angreb besætningen. Han blev beordret over bord og havde held til at svømme væk.

Ifølge Mark Lall, sekretær for et lokalt fiskerikollektiv, tør ingen gå ud for at fiske af frygt for endnu et piratangreb. Han antyder, at det ikke er første gang, at flere både er angrebet på en gang. Fiskere fra Suriname og Guyana beskylder ofte hinanden for pirateri, men et angreb denne ekstreme størrelse er en usædvanlig begivenhed.

De to stater ligger begge i det nordøstlige hjørne af Sydamerika og regnes del en af Caribien. Suriname er tidligere hollandsk koloni og det mest talte sprog er stadig hollandsk. Guyana er tidligere engelsk koloni. Hovedsproget en engelsk, som det eneste sted i Sydamerika.

For at forhindre fremtidige angreb, har kommandør Slijngard opfordret til hurtig udrulning af Vessel Monitoring System (VMS) teknologi i Suriname. VMS er en protokol svarende til AIS, men designet specielt til overvågning af fiskeriet.

Det omfatter en ’panikknap’ til brug i nødsituationer, så besætningen kan sende et kodet nødsignal med bådens position. Selvom knappen ikke er aktiveret, har myndighederne på land en elektronisk VMS-registrering af bådens position, der kan være til hjælp i nødsituationer.

Kilde: Maritime executive


Brian Petersen

Copyright © Maritime Danmark. Alle artikler, fotos og øvrige illustrationer, der er på disse sider, stammer fra Maritime Danmark. Artikler, fotos og øvrige illustrationer er beskyttet af de ophavsretslige regler og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden tilladelse.