Civile fly overtager havmiljøovervågning

Tirsdag 3. maj 2016 kl: 14:16

Civile fly overtager havmiljøovervågning
Challengerfly

Fra og med i går mandag den 2. maj har det været miljøovervågningsfly fra norske Sundt Air, der overvåger havmiljøet i Danmarks territorialfarvand fra luften. Det civile firma Sundt Air underskrev kontrakt med Forsvaret i september 2015.

”Havmiljøovervågning har været en god opgave for Challengerflyene. Men også en opgave, som kan løses af civile aktører. Når Sundt Air overtager den luftbårne overvågning, kan vi frigøre Challengerflyene til andre opgaver. Det kan være indsættelser i Arktis, indsatser mod pirater, VIP-flyvning eller nye opgaver, som kommer. Vi får ikke problemer med at fylde ordrebøgerne”, siger oberst Søren W. Andersen, der er chef for den nationale operationsafdeling ved Værnsfælles Forsvarskommando.

Siden januar 2000 har Flyvevåbnet forestået overvågning af danske farvande fra luften. Først med både Gulfstream og Challenger og siden 2003 kun Challenger, som hver uge har holdt øje med forurening og udslip med avanceret radarudstyr. Fremover bliver det den civile samarbejdspartner Sundt Air, der løser opgaven med at overvåge havmiljøet fra luften med en modificeret Beech Air King B200.

Det er fortsat Forsvaret, som står for den overordnede koordination af havmiljøovervågning samt håndtering og bekæmpelse af forurening. Sundt Air udfører den luftbårne overvågning og rapporterer til Forsvaret. Sundt Air har siden 2011 løst samme opgave i Norge.

Kilde: Forsvaret


Brian Petersen

Copyright © Maritime Danmark. Alle artikler, fotos og øvrige illustrationer, der er på disse sider, stammer fra Maritime Danmark. Artikler, fotos og øvrige illustrationer er beskyttet af de ophavsretslige regler og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden tilladelse.