Ø-færger får måske kun 80 % af tilskud

Fredag 30. september 2016 kl: 10:09

Ø-færger får måske kun 80 % af tilskud
Fanø-færgen Fenja. Arkivbillede

Færgebilletterne til de mindre danske øer er måske blevet sat for langt ned, da det nu viser sig, at der skal betales moms af det tilskud, som blev vedtaget af Folketinget før sommerferien. Skat har meddelt rederiet Færgen, at tilskuddet er momspligtigt.

”Ingen ved lige nu, hvor stort momsbeløbet bliver, men hvis bare vi mister ti procent, så er det til at græde over. Det er ved at udvikle sig til en farce. Vi kan ikke leve med at vi skal aflever nogle af disse penge”, siger Fanøs borgmester Erik Nørreby, Venstre, til TV SYD.

Når færgerrederierne bliver opkrævet moms af tilskuddet, betyder det, at billetprisen eksempelvis ikke kan nedsættes med 100 kroner, men måske kun 80 kroner, da op til de sidste 20 kroner(25 procent) går til at betale moms tilbage til staten.

Skat har gjort rederiet Færgen opmærksom på, at rederiet skal betale tilbagebetale et beløb svarende til den moms, der er pålagt de billetter, som tilskuddene ydes til. Det nye krav får dog ingen konsekvenser for billetpriserne i resten af 2016. Det skriver rederiet Færgen i en mail til Fanø Kommune, som TV SYD har en kopi af. Lige nu er det uvist, hvad det nye krav vil betyde for priserne på færgebilletterne næste år.

Ifølge forretningsudviklingschef i rederiet Færgen, Kim Riis-Sørensen, er konsekvensen af Skats vurdering antageligt, at kun 80 procent af statstilskuddet til godsbilletterne til Fanø kan benyttes til lavere priser, og at 85-90 procent af tilskuddet til biler, passagerer mv. kan bruges, da resten går til moms.

Fanø har modtaget 20,7 millioner kroner i tilskud til billigere person- og godstransport i 2016. Kommunen skal ifølge TV SYDs beregninger sende 3,3 millioner af støttekronerne tilbage til staten.

I alt har staten i 2017 afsat 95 millioner kroner til sænkning af færgetakster på øerne udenfor sommerferieperioden samt lavsæsonen i vintermånederne. Skal der betales 25 procent moms af tilskuddet på 95 millioner kroner næste år. Betyder det, at ø-færgerne reelt kun får 76 millioner til at sænke billetpriserne.

Tilskudsordningen administreres af Indenrigsministeriet. Socialdemokratiet har på den baggrund besluttet at kalde social- og indenrigsminister Karen Ellemann fra Venstre i samråd om sagen.

”Det er da bestemt regeringen, der har sovet i timen. Regeringen må selv om, hvilken teknisk løsning den finder på problemet. Humlen er, at man har sagt, at der kommer 95 millioner kroner, som i øvrigt er meget mindre, end det man lovede inden valget”, siger Socialdemokratiets ordfører på forslaget om billigere færgebilletter, Lea Wermelin til Ritzau.

Kilde:TV SYD og Ritzau


Brian Petersen

Copyright © Maritime Danmark. Alle artikler, fotos og øvrige illustrationer, der er på disse sider, stammer fra Maritime Danmark. Artikler, fotos og øvrige illustrationer er beskyttet af de ophavsretslige regler og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden tilladelse.