Søfartsmonumentet genindviet

Søfartsmonumentet genindviet

Torsdag 15. september 2011 kl: 15:59


Søfartsmonumentet ved Langelinies Lystbådehavn er efter mange års forfald blevet gennemgribende renoveret. Fredag den 16. september blev monumentet, der oprindelig blev skænket af Danmarks Rederiforening, genindviet

Monumentet er rejst til minde om de omkomne søfolk i den civile handelsflåde under Første Verdenskrig. Allerede få år efter, at det blev rejst i 1928, begyndte reliefferne i faksekalksten at forvitre, og forfaldet var til sidst så fremskredent, at de ikke stod til at redde.

Friserne er nu nyhugget i italiensk travertin, som har en bedre holdbarhed. Samtidig har Mindet, statuen på toppen af monumentet, fået rekonstrueret sin krans af laurbær- og egeblade.

Søfartsmonumentet er også blevet renoveret, så nedsivning af vand i hulrummet under monumentet og fugtskader på relieffet undgås i fremtiden.

Renoveringen er udover midler fra Københavns Kommune muliggjort ved støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond, Lauritzen Fonden, Torm Fonden og ØK’s Almennyttige Fond

Ved genindvielsen, der fandt sted kl. 11.00-11.45, bød Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal velkommen, hvorefter direktør Peter Bjerregaard fra Danmarks Rederiforening genindviede Søfartsmonumentet.

Til sidst fortalte fagansvarlig Jens Peter Munk fra Center for Park og Natur i Københavns Kommune om monumentet og dets renovering.

Kilde: København Kommune

Fakta
Søfartsmonumentet er skabt af billedhugger Svend Ratsack (1885-1941) og arkitekt Ivar Bentsen (1876-1943) og blev oprindelig indviet i 1928. Det er rejst til minde om de omkomne søfolk i den civile handelsflåde under Første Verdenskrig. Det består af en firesidet relieffrise, som viser et forlis og en redningsaktion på havet. Ovenpå monumentet står en bronzestatue af Mindet, båret af en sokkel med navnene på alle de forliste skibe og de omkomne søfolk - i alt 101 danske handelsskibe og 648 sømænd. Statuen af Mindet er formet over den berømte antikke statue Nike fra Samothrake, som er en af kunstmuseet Louvres store attraktioner.


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark