FN lancerer kampagne mod plastik-svineri

FN lancerer kampagne mod plastik-svineri
Plastikforurening på Versova stranden i Mumbai.

Fredag 24. februar 2017 kl: 13:10


Plastik forurener havene i en grad, der nu får FN til at slå alarm og introducere den hidtil største kampagne mod forurening af verdenshavene. Hvert år smides 8 mio. tons plastik i havene. Det skal #CleanSeas kampagnen være med til at reducere.

Det er FN´s miljøorganisation, der står bag kampagnen, der foreløbig bakkes op af ti lande i verden. Målet er at komme den voldsomme forurening af verdenshavene til livs og udfase kilderne til forureningen i 2022: Mikroplastik i kosmetik og engangs-emballage.

Kampagnen blev lanceret på Economist World Ocean Summit på Bali, Indonesien, og er rettet mod både regeringer, der opfordres til at tage skridt, der reducerer brugen af plastik, mod industrien, der opfordres til at redesigne deres produkter og sidst, men ikke mindst - mod alle os forbrugere, der opfordres til at ændre vores smid-væk kultur. Ændringerne er nødvendige for at undgå uoprettelige skader på øko-systemerne i verdenshavene.

“Det er på høje tid, at vi takler det plastik-problem, der samler sig som skampletter på oceanerne. Plastikforureningen oversvømmer de indonesiske kyster, lægger sig på havbunden ved Nordpolen og finder vej gennem fødekæden til vores middagsborde. Vi har været passive forlænge. Det må stoppe nu, siger chefen for FN´s miljøorgansation, Erik Solheim.

Det er planen, at kampagnen #CleanSeas i løbet af 2016 vil annoncere ambitiøse indsatser fra lande og virksomheder, der skal være med til at eliminere mikroplastik fra kosmetik-produkter, forbyde eller afgiftsbelægge brugen af plastikindkøbsposer og dramatiks reducere brugen af anden form for engangsplastik.

Lige nu ender 8 mio. tons plastik hvert år i verdens havene. Det svarer til, at der bliver tømt en skraldebil ud i havet hvert minut året rundt.
Fortsætter forureningen af verdenshavene med plastik som hidtil, vil der - ifølge nogle estimater - være mere plastik end fisk i verdenshavene i 2050. Og 99 pct. af alle havfugle vil have spist plastik.

Se kampagnens introvideo her.Kilde: FN´s miljøorganisation.Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark