EU tæt på frihandelsaftale med Japan

EU tæt på frihandelsaftale med Japan

Tirsdag 13. november 2018 kl: 09:29


Frihandelsaftalen med Japan fik mandag grønt lys fra Europa-Parlamentets transportudvalg med stort flertal. Godkendelsen er et vigtigt skridt mod en endelig vedtagelse som forventes inden årets udgang. Det har betydning for Danmark, da aftalen rummer et væsentligt potentiale for søfarten.

”Som eksportnation nyder Danmark godt af den øgede handel, der typisk følger med nye handelsaftaler. Det er i høj grad også gældende for skibsfarten, der sidste år havde eksportaktiviteter med Japan for 2,7 milliarder kroner. Godkendelsen af aftalen med Japan er samtidigt med til at styrke EU's handelsdagsorden ved at sende et stærkt signal om frihandel i en tid, hvor protektionisme og indad skuende politik flere steder sætter dagsordenen,” siger Jacob K. Clasen, direktør i Danske Rederier.

Handelsaftalen vil skabe et handelsområde med cirka 600 millioner mennesker, tælle en tredjedel af verdens samlede bruttonationalprodukt og udgøre 40 procent af verdenshandelen. Det vil fjerne næsten alle toldsatser på europæiske produkter og tjenesteydelser til Japan, hvilket i dag udgør omkring en milliard EUR årligt.

Handelsaftalen vil derudover åbne markedet for tjenesteydelser, som e-handel, posttjenester, energi og telekommunikation, mens den på det maritime område vil sikre en fastholdelse af en fri og lige adgang til det japanske marked.

Det samlede Europa-Parlament forventes at stemme for aftalen på plenarmødet til december. Hvis aftalen godkendes, vil den træde i kraft, så snart den japanske regering ratificerer den.

Kilde: Danske Rederier


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark