Ingen ny Scandinavian Star undersøgelse

Ingen ny Scandinavian Star undersøgelse

Onsdag 9. januar 2019 kl: 08:00


Mordbranden på færgen Scandinavian Star, der 7. april 1990 kostede 159 menneskeliv, forbliver uopklaret. Københavns Politi afviste tirsdag at gå ind i sagen, på trods af de anmeldelser og den dokumentation pårørende til ofrene for Scandinavian Star-branden afleverede i maj 2018

”De beviser, som anmelderne har fremlagt, har vi undersøgt nærmere, og de understøtter ikke, at de kan føre til en opklaring”, siger advokaturchef i Københavns Politi Dorit Borggaard til Avisen Danmark.

Pårørende til ofrene leverede i maj sidste år et omfattende dokumentationsmateriale og lydoptagelser af belastende vidneudsagn til Københavns Politi sammen med konkrete anmeldelser af en række personer for planlægning, udførelse og medvirken til mordbranden, med forsikringssvindel som motiv.

De nye oplysninger i materialet er efter politiets opfattelse ikke fundet tilstrækkelige til at indlede en ny efterforskning.

Det centrale i de nye oplysninger er et dokument der viser, at Scandinavian Star kun var forsikret til og med den dag branden om bord opstod. Brandnatten var således sidste mulighed for at få udbetalt en stor forsikringssum for skibet.

I dagene efter branden indgik de nordisk myndigheder en aftale om, at Norge skulle efterforske brandens opståen. Sverige slukningsindsatsen – mens dansk politi skulle efterforske ejer- og forsikringsforhold, samt sikkerheden om bord på skibet.

Da branden om bord på færgen brød ud, var det kaskoforsikret for 24 millioner dollar – hvilket er mere end dobbelt så meget som den salgssum på 10 millioner dollar, Stena Cargo Line fik for færgen, da skibet den 30. marts 1990 blev solgt til amerikanske SeaEscape Cruises.

Amerikanerne ejede dog kun skibet nogle få timer, inden det blev solgt videre til K/S Scandinavian Star kontrolleret af danskeren Henrik Johansen. Nu var salgsprisen 21,7 mio. dollar. Salget til Henrik Johansen blev dog først registrerer i skibsregisteret for Bahamas 30. august. Her blev salget tilbagedaterer til den 5. april 1990.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark