Lækage på søkabel fundet

Lækage på søkabel fundet
Cable One, der skal udbedre skaden på kablet

Fredag 11. januar 2019 kl: 10:52


Fejlen på 400 kV søkablet mellem Skibstrupgård nord for Helsingør og Kristinelund nord for Helsingborg, der de seneste dage har lækket olie, blev torsdag aften lokaliseret. Driften er normaliseret ved at indsætte et reservekabel i stedet for det lækageramte kabel.

”Det er endnu for tidligt at sige, hvornår vi er færdige med at reparere kablet, men nu hvor lækagestedet er fundet, kan vi sætte reservekablet ind og opsamle olien”, siger driftsansvarlig hos Energinet Laith Issa.

Fejlsøgningen foregik både ved hjælp af dykkere fra to2 skibe og en helikopter i luften, og efter at vejret de seneste dage havde givet problemer, lykkedes det altså torsdag at lokalisere problemet, der viser sig at stamme fra to utætheder tæt ved hinanden.

Fejlene er lokaliseret cirka 1.000 meter ud fra kysten ved Ellekilde Hage, nær Hornbæk. Selve reparationen af kablet kræver en frigravning. Specialfartøjet Cable One er indsat for at løse opgaven med blotlægning og reparation af kablet.

Der monteres nu stålpyramider, der opsamler den udsivende olie. Energinet vurderer, at der er sket et udslip på omkring 9.000 liter mineralsk letflydende olie med konsistens som madolie, der fungerer som isolation. Olien nedbrydes af blandt andet naturligt forekommende organismer i løbet af ret kort tid.

Det er endnu ikke klarlagt, hvad der har forårsaget lækagen.

Kilde: Energinet


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark