Olieudslip nåede aldrig den franske kyst

Olieudslip nåede aldrig den franske kyst

Søndag 14. april 2019 kl: 08:00


Det massive olieudslip fra den italienske con-ro Grande America - der sank i Biscayen den 12. marts, efter at være ramt af en brand - blev samlet op eller opløste sig selv, inden olien nåede den franske kyst.

Det er status her en god måned efter olieudslippet, der på et tidspunkt dækkede et havareal på mere end 40 kvadratkilometer.

Der stiger stadig olie op fra vraget, der ligger på en dybde af 3,7 kilometer, men udslippet bliver stadig mindre og samles løbende op af miljøskibe på stedet.

I denne uge anløb to af de 8 miljøskibe der har bekæmpet olien på havet - VN Partisan og VN Sapeur - den franske havneby Brest, hvor de nu er i dok for at få fjernet den olie der klæber til skibene. Også olieindsamlingsudstyret skal renses, og sammenlagt ventes rengøringen af skibe og udstyr at vare 10 dage. Betalt af Grimaldi der ejer det sunkne skib.

Regningen for oprydningen efter forliset er ikke gjort op, men den ventes at løbe op i flere hundrede millioner kroner. Det er dog intet at regne for, hvad det ville have kostet hvis olien - som det længe så ud til - var skyllet op på den franske kyst ved Bordeaux.

Konsekvenserne for dyrelivet er også begrænset, da olieudslippet aldrig kom i nærheden af kysten.

Grande America var undervejs fra Hamborg til Casablanca da der udbrød brand i en trailer. Branden bredte sig hurtigt, og efter nogle timer måtte skibet evakueres. Det udviklede en stadig kraftigere slagside, og dagen efter kæntrede det og sank.

RedaktionenOlieudslip set fra rummet

Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark