Dan-Bunkering: DR´s dækning fejlbehæftet

Dan-Bunkering fastholder i en pressemeddelse, at selskabet ikke har overtrådt EU´s sanktioner mod Syrien og leveret jetbrændstof til krigshærgede land, som DR har fremført i en række indslag og artikler. Selskabet har tværtimod “medvirket til opklaringen” af en sag om ulovlige leverancer.

Ifølge DR har Dan-Bunkering fra januar 2016 til maj 2017 leveret mere end 30.000 tons jetbrændstof, der er endt i Syrien, mens landet var omfattet af EU-sanktioner. Det skulle være sket gennem et russisk firma og siden gennem et stråmandsselskab oprettet for at omgå sanktionerne. Men det afviser Dan-Bunkering i en pressemeddelelse, der blev udsendt i går aftes.

Selskabet henviser til, at det benytter et “avanceret compliance-system”, der dagligt opdateres med sanktionslister fra myndigheder og brancheorganisationer. “Det betyder, at sanktionerede samhandelsparter og skibe blokeres i systemet, hvis de optræder på en officiel sanktionsliste. På den måde kan Dan-Bunkering med stor sikkerhed bekræfte, at selskabet ikke handler med sanktionerede parter,” skriver Dan-Bunkering.

DR´s dækning tager udgangspunkt i bl.a. retsdokumenter fra en verserende sag om ulovlige leverancer til Syrien, hvor et af de involverede - men anonymerede selskaber - ifølge DR skulle være Dan-Bunkering.

“Dan-Bunkering er ikke part i sagen, men har medvirket til opklaringen af den. Den amerikanske anklagemyndighed har gennemgået sagen og udtrykt tilfredshed med Dan-Bunkerings positive medvirken,” skriver selskabet. Om den politianmeldelse, der er indgivet i sagen skriver Dan-Bunkering:

“Den 23. december 2016 henvendte Erhvervsstyrelsen sig til Dan-Bunkering og bad om en redegørelse for, om Dan-Bunkering havde været involveret i leverancer af brændstof til Syrien. Dan-Bunkering besvarede henvendelsen i januar 2017. Herefter hørte Dan-Bunkering ikke andet til sagen. Sagen blev senere rutinemæssigt videregivet til politiet, som ikke fandt anledning til at rejse sigtelse. Dan-Bunkering var i øvrigt ikke bekendt med at der var indgivet politianmeldelse mod selskabet før end for nyligt.”

DR giver i sin dækning af sagen en række meget konkrete eksempler på overførsler af jetbrændstof til navngivne russiske skibe i Middelhavet med angivelse er datoer og mængder, som Dan-Bunkering - ifølge DR skulle stå bag. Skibe, der efterfølgende er gået i havn i Syrien.

Dan-Bunkering skriver i pressemeddelelsen, at de såkaldte BRD (Bunker Delivery Receipt) dokumenter, som altid underskrives af begge kaptajner, når en bunkertankskib overfører last til en kundes skib, også indeholder oplysninger om destinationen for skibet.

"Ingen af BDR-dokumenterne i forbindelse med de skibe, som DR har omtalt, angav havne i Syrien som destination," skriver Dan-Bunkering.

I pressemeddelelsen kommenterer Dan-Bunkering ikke yderligere på de meget udspecificerede oplysninger. Selskabet henviser til, at det

“arbejder på et internationalt og meget konkurrencepræget marked, hvorfor selskabet ikke kan offentliggøre navne på kunder, men fremlægger løbende dokumentation om kundeforhold i fortrolighed til de pågældende myndigheder. Af denne dokumentation fremgår det i øvrigt, at DRs dækning er behæftet med en række faktuelle fejl, hvad angår tidspunkter, steder, skibsnavne, kunder, mængder, indtjening mv.”

Men præcis hvilke fejl, der skulle være tale om, ønsker Dan-Bunkering således ikke at gå nærmere ind i.

Redaktionen

Afsnit om BDR-dokumenter indsat kl. 11:25. Redaktionen

Relateret indhold

24.04.2024Maritimedanmark.dk

Røde Hav-konflikten øger skibes CO2-udledning dramatisk

24.04.2024Maritimedanmark.dk

MSC lægger mia-bud på norsk bilrederi

08.04.2024Maritimedanmark.dk

Brofag på 150 tons fjernet i weekenden

04.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Netcompany skal levere AI-baseret platform til digital transformation i P&O Ferries

04.04.2024Maritimedanmark.dk

ZeroNorth vil tættere på det store asiatiske marked

27.03.2024Maritimedanmark.dk

Medie: Maersk og DSV har budt på DB Schenker

26.03.2024Maritimedanmark.dk

Verdens første ammoniak-bunkring terminal på vej

25.03.2024Maritimedanmark.dk

Blue Water overskud på 147 mio. kr.

Jobmarked

Se alle

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle