Havareret fregat koster mia. at reparere

Havareret fregat koster mia. at reparere
Fregatten Helge Ingstad, arkivfoto

Tirsdag 14. maj 2019 kl: 15:02


Den norske fregat Helge Ingstad kommer næppe ud at sejle igen. Fregatten, der havarerede efter en kollision med et tankskib, har allerede kostet de norske skatteydere trekvart mia. nkr. at bjerge. Men det er ingenting i forhold til reparationsudgifterne.

En rapport fra det norske Forsvarsmaterill anslår, at det vil koste mere end 12 mia. nkr at reparere Helge Ingstad for de omfattende skader fra forliset.
Det vides ikke, hvad det vil koste at bygge en ny i dag, men til sammenligning kostede det 4,3 mia. nkr. at bygge fregatten. Den blev i 2009 leveret til det norske forsvar som et af fem skibe i Fridjof Nansen-klassen, der til sammen kostede 18,9 mia. nkr.

“Når man taler om, hvad det koster at bygge en ny fregat, er det vigtigt at huske på, at det er langt dyrere at bygge een i stedet for flere,” konkluderer Forsvarsmateriell i rapporten, som Bergens Tidende har set.

Men selv om det bliver dyrere at bygge en enkelt, kommer det næppe til at koste 12 mia. nkr.
Men hverken den norske forsvarsminister eller forsvarschefen ønsker at kommentere på rapporten, før den officielt præsenteres for dem i morgen.

Det kostede omkring trekvart mia. nkr. at bjærge fregatten efter kollisionen med et tankskib ud for Stureterminalen i Hjeltefjorden i november i fjor.
Efter en god måned i tørdok er fregatten nu igen flydende, mens man venter på, hvad der skal blive dens endelige skæbne.

Et godt bud er nok, at skibet rippes for det brugbare udstyr, der måtte være tilbage, og derefter skrottes.

Kilde: e24.no


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark