Norge hæver sikkerhedsniveau efter angreb

Norge hæver sikkerhedsniveau efter angreb
Det norske tankskib Andrea Victory fik sprængt hul i skroget ved sabotagen.

Onsdag 15. maj 2019 kl: 12:55


Sabotage aktionerne mod fire tankskibe ved Fujairah tidligere på ugen har fået Norge til at hæve sikkerhedsniveauet for norske skibe. Det skyldes, at et af de fire skibe, der blev saboteret med magnetisk miner, var norsk. Og ingen har foreløbig taget ansvaret.

“Sikkerhedsniveauet er blevet hævet, fordi vi endnu ikke præcist ved, hvad der skete,” siger de norske maritime myndigheder.
“Derfor finder vi det passende at opmærksomheden øges på norske skibe i området. Sikkerhedsniveauet kan justeres igen, når vi ved mere om disse hændelser,” hedder det videre.

Sabotagen mod de fire skibe førte til skader på skibenes skrog. Men ingen så alvorlige, at der blev lækket olie, ligesom ingen besætningsmedlemmer kom til skade.

Men angrebene førte alligevel til et stigning i prisen på Brent olie på 2 pct. til knap 72 dollar/tønde. For den mindede omverdenen om, hvor vigtigt - og sårbart - området omkring Hormuz Strædet er.

Op mod 40 pct. af verdens råolie transporteres gennem det smalle farvand, der hurtigt kan blive helt centralt i den eskalerende konflikt mellem Iran og USA.

Ingen har taget ansvaret for sabotageaktionen, men USA peger på Iran - eller dets allierede - som ansvarlige. Det afvises af det iranske styre, der kalder aktionen for “frygtelig”.

Præsident Donald Trump har fornyligt taget to skridt, der skal øge presset på det iranske præstestyre. Først blev sanktionerne mod landet skærpet ved at fjerne de tilladelser, som nogle lande havde til at købe olie i Iran. Og for en uge siden annoncerede Det Hvide Hus, at det ville sende et hangarskib til regionen.

Det fik Iran til at true med at blokere Hormuz Strædet. Det ville i givet betyde et stop for al transport af råolie fra regionen til omverdenen og dermed have potentiale til at udløse en gedigen krise.

Kilde: TradeWinds


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark