Tide Carrier sag afsluttes med mio-bøde

Tide Carrier sag afsluttes med mio-bøde

Onsdag 16. oktober 2019 kl: 10:58


De norske myndigheder har idømt en Singapore-opkøber af skrotskibe en bøde på 7 mio. norske kroner for selskabets rolle i den dramatiske rejse, da det udtjente fragtskib Tide Carrier på vej til en ulovlig skrotning nær var gået på grund i 2017.

I februar 2017 forlod Tide Carrier Kvinnherad, men fik kort efter motorhavari, og var kun var få meter fra at ende på klippekysten ud for Bergen. Da skiber blev bugseret i havn efter en farefuld redningsaktion, viste det sig, at det var fuld af ulovligt affald, og at det formentlig var på vej til at blive skrottet på en strand i Pakistan, hvilket kræver en særlig tilladelse i Norge.

Bag arrangementet stod Singapore-selskabet Wirana, en såkaldt cashbuyer, der er et selskab der opkøber gamle skibe for at ophugge dem på strande i Asien.

Selskabet, der fungerede som commercial manager for skibet, havde angivet, at det skulle sejle til Oman for at blive repareret, inden det skulle indsættes på den afrikanske vestkyst. Men det troede de norske myndigheder ikke på.

De norske myndigheder tilbageholdt derfor skibet, og i fire måneder også besætningen. Siden sommeren 2017 lå det hen som et forladt spøgelsesskib i Farsund, inden det sidste sommer - under navnet Harrier - sejlede til Tyrkiet for at blive ophugget på lovlig vis.

Wirana blev idømt bøden på 7 mio. norske kroner for at have brudt norsk lov ved forsøge at sejle skibet til skrot i Pakistan uden tilladelse fra de norske myndigheder.

Sagen er den første af sin art i Norge og dommen blev modtaget positivt af de norske miljømyndigheder fordi den er et kraftigt signal til industrien om, at det er strafbart at forsøge at eksportere skibe til ulovlig ophugning.

Kilde: World Maritime News


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark