Havvind-placeringen ved Bornholm på plads

Havvind-placeringen ved Bornholm på plads
Klimaaftalens havvindmøller ved Bornholm bliver placeret i de skraverede områder. Ill: Energistyrelsen.

Søndag 22. november 2020 kl: 10:00


Partierne bag klimaaftalen er blevet enige om, hvor havvindmølleparkerne ved energiø Bornholm skal placeres og om at igangsætte undersøgelser af et stort område i Nordsøen, hvor der senest næste forår skal findes placering til en energiø og havvindmølleparker.

Energiøerne er begyndelsen på en helt ny epoke i udbygningen af havvind og vil cementere Danmarks position som verdens førende nation inden for grøn energi, skriver Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Partierne bag klimaaftalen har truffet beslutning om placeringen af havvindmøllerne ved energiø Bornholm, der får en kapacitet på 2 GW, og valgt bruttoområde for placering af energiø og havvind i Nordsøen, der fra starten vil få en kapacitet på 3 GW, men siden kan udbygges til 10 GW.

Energiøerne vil tilsammen kunne tredoble dansk strømproduktion fra havvindmøller og kan forsyne omkring fem millioner husstande i Danmark og vores nabolande med grøn strøm.

”Vi træder nu ind i en ny epoke i det danske vindeventyr, og jeg vil gerne takke de andre partier i aftalen for et godt samarbejde omkring placeringen af verdens to første energiøer. Energiøerne vil være med til at øge mængden af vedvarende energi markant, og samtidig vil vi gøre det muligt at transformere den grønne strøm til brændstoffer til den tunge transport både til lands, til vands og i luften,” siger klimaminister Dan Jørgensen.

Også Venstres klimaordfører er begejstret:

”Energiøer er et fantastisk fremtidsprojekt og er næste niveau af det danske vindeventyr. Det vil kræve innovation, der kan danne grundlag for nye eksporteventyr. Og så er det en kæmpe gevinst for klimaet, fordi vi med energiøerne kan levere endnu mere grøn strøm, der kan bruges - ikke kun i stikkontakterne – men også til brændstof”, siger Venstres klimaordfører Tommy Ahlers.

Ved energiøen Bornholm placeres vindmøllerne omkring 20 km. syd og sydvest for klippeøen.

I Nordsøen er partierne blevet enige om at starte forberedelserne til forundersøgelserne for energiøen og havvindmøllerne. Øen og havvindmøllerne vil ligge mindst 60 km vest for Thorsminde. Den endelige beslutning om placeringen af øen og havvind i Nordsøen sker senest i foråret 2021.


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark