Royal Navy på episk rejse med vaccine

Royal Navy på episk rejse med vaccine
HMS Forth ankommer med vaccine til Tristan da Cunha i det sydlige Stillehav. Foto: Royal Navy.

Mandag 3. maj 2021 kl: 16:00


Der bor blot knapt trehundrede mennesker i et klodens mest afsides liggende samfund - Tristan da Cunha - omkring 1.500 sømil vest for Sydafrika i det sydlige Atlanterhav. Men nu har Royal Navy sikret dem Covid-19 vacciner.

Ikke nok med, at øerne ligger langt væk. Vejrforholdene betyder også, at vindforholdene blot gør det muligt at anløbe havnen i omkring 60 dage om året, og der er ingen lufthavn.

Derfor var det afgørende at få vaccinen afsted nu, inden beboerne igen bliver helt isoleret fra omverdenen. Royal Navy´s patruljefartøj HMS Forth havnen, der har base på Falklandsøerne, drog derfor fornylig afsted på den 2.200 sømil lange tur med doser af AstraZeneca vaccinen, der var fløjet til Falklandsøerne fra London.

Og der var ikke plads til svinkeærinder for HMS Forth, der har en maksimal rækkevidde på 5.500 sømil og ingen mulighed for at bunkre undervejs.

Turen gik som planlagt og HMS Forth var det første skib til at anløbe havnen på Tristan da Cunha i otte måneder og det første fra den britiske flåde i seks år.

Og blot en time efter ankomsten, var vaccinen placeret i køleskabe i øgruppens hovedstad Edinburgh of the Seven Seas.
“Dette var en vital livline til et samfund, hvis tætteste hjælp ligger syv dages sejlads væk,” sagde HMS Forth´s kaptajn efter den vellykkede tur.

Tristan da Cunhas hører forvaltningsmæssig til det britiske oversøiske territorium Sankt Helena, der ligger mellem Sydafrika og Argentina.

Om der overhovedet har været Covid-19 udbrud på den fjerntliggende øgruppe, melder historien ikke noget om.

Kilde: Maritime Executive


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark