Vigtige pointer på møde om bæredygtighed

“Without scale it’s just a hobby”. Sådan lød en af pointerne om nye løsninger til øget bæredygtighed, da Tomorrow Summit blev afviklet i København i sidste uge. Danske Maritime, der deltog i festivalen som partner, gennemgår her en række af festivalens hovedpunkter.

Foto: Danske Maritime.

Af Mia Tang, Presse- og kommunikationschef, Danske Maritime

“Without scale it’s just a hobby” - eller sagt på en anden måde: der er brug for at tænke stort og få nye løsninger og metoder bredt ud, så alle kan være med – ellers når vi ingen vegne, lød det fra Thomas Friedman, verdenskendt forfatter og journalist, da han holdt sit indlæg under overskriften ” Globale perspektiver på den bæredygtige omstilling”.

Summit er en del af den nye bæredygtighedsfestival Tomorrow, hvor Danske Maritime har valgt at blive partner – med henblik på at få den maritime industris stærke kompetencer draget ind i debatten. Efter et komprimeret program er der en række gode pointer med videre. For på topmødet mødtes erhvervsledere og eksperter med det fælles formål at accelerere den bæredygtige omstilling på tværs af brancher og lande, og det kom der mange spændende debatter ud af.

Blandt talerne på hovedscenen var Kåre Groes Christiansen, CEO hos Odense Maritime Technology A/S, som beskrev det kommende samarbejde om et standardfærge produktprogram, der skal gøre det nemmere og billigere for kommunerne at skifte gamle færger ud. Han er helt enig i Friedmans betragtning:

”Det er meget afgørende, at vi har eksport for øje, når vi udvikler nye teknologier og løsninger, og det gælder også i forhold til offentlige investeringer. Vi skal sammen udvikle løsninger, der kan skaleres op i mængde og udbredelse, for dette er i høj grad vejen til at få prisen ned, så alle lande har råd til at være med. Vi skal simpelthen producere billigere og smartere, og det er ikke nok, at nye løsninger til grøn omstilling bliver nogle få procent billigere – de skal måske ned i halv pris. Ellers får vi ikke den globale impact, som er nødvendig, hvis vi mener grøn omstilling og bæredygtighed alvorligt, og så bliver udvikling og innovation af grønne løsninger – sat på spidsen – blot en hobby,” siger Kåre Groes Christiansen.

En anden pointe er at få tænkt finansiering med ind fra starten. I færgesamarbejdet er PensionDanmark aktiv partner, og til Summit blev netop vigtigheden af bæredygtige investeringer fremhævet. Også af finansminister Nicolai Wammen, som selv er medlem af et globalt netværk af finansministre, som har et særligt fokus på bæredygtighed, og hvor man glæder sig over, at også USA’s finansminister netop har meldt sig ind.

Bæredygtige investeringer vedrørte således både private og offentlige midler, og der blev ligeledes spidset ører, da Günther Thallinger gik på talerstolen. Han er formand for det ambitiøse initiativ Net-Zero Asset Owner Alliances, hvor en række af verdens største investorer har forpligtet sig til at opnå nuludledning af CO2 fra deres investeringer inden 2050.

Medlemmerne administrerer tilsammen 6.000 milliarder dollars, og Günther Thallinger slog fast, at bæredygtighed i dag er et afgørende parameter for mange investorer, og at en skarp profil kan styrke en virksomheds position på markedet.

For at lette opgaven og skabe gennemsigtighed, efterspurgte Thallinger en standardiseret, global måde at afrapportere CO2 på, så den bold er hermed spillet videre.

Den grundlæggende pointe på tværs af talerne var, at vi er fælles om ansvaret, at bæredygtighed skal rodfæstes i måden at drive forretning på, og at vi kan opnå langt større effekt med tættere samarbejde, klogere investeringer og tydeligere lederskab.

Netop lederskabet tog også Bo Cerup-Simonsen, adm. direktør i Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, fat i, da han var med til at sætte scenen for den maritime session ”Den maritime rejse til en klimaneutral fremtid”. I de faglige sessioner tog debatterne spadestikket dybere, og Bo Cerup-Simonsen fremhævede bl.a. vigtigheden af at hjælpe first movers langt bedre på vej, at tænke ikke isoleret i nye brændstoffer, men også i energieffektivitet, og at overveje grundigt, hvordan vi som branche kan skabe den rette efterspørgsel efter nye grønne løsninger. Hånd i hånd med det går ens personlige lederskab og vurderingen af, hvordan man selv kan påvirke tingene – såvel arbejdsmæssigt som i det hele taget.

Jenny Braat, Danske Maritimes adm. direktør, ser nu tilbage på et arrangement, som har givet debatten om bæredygtighed et løft på tværs af brancher:

”Vi valgte at blive partnere i Tomorrow Festival, fordi den danske maritime industri spiller en væsentlig rolle i at rykke den globale flåde i en endnu mere bæredygtig og grøn retning. Bæredygtighed er et meget bredt begreb, men når de vigtigste grene af erhvervslivet finder fælles fodslag, så skaber vi fælles synlighed og mere muskelkraft. Så vi har både delt ud af vores viden fra Det Blå Danmark og lært noget selv, og jeg er ikke i tvivl om, at denne form for dialog er med til at accelerere den grønne omstilling,” siger Jenny Braat.

Udover Summit, hvor en række af Danske Maritimes medlemmer deltog, bestod Tomorrow også af en mere klassisk festival – med fokus på at komme i dialog med danskerne ved at blande vigtig viden med god musik, mad og stemning. Her satte Danske Maritime sammen med Danske Rederier spot på, hvorfor skibsfart er vigtigt, når man ønsker bæredygtig transport af de varer, man køber. Den Danske Maritime Fond har støttet såvel Tomorrow Summit som Tomorrow Festival.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: På bæredygtig kurs

Den globale skibsfart har taget hul på en omstillingsproces, der i løbet af de næste 30 år skal gøre branchen klimaneutral. Danske rederier er med helt i front, og den hjemlige maritime industri er klar med nye, innovative grønne løsninger. Men alle får travlt, hvis de ambitiøse mål skal indfries.

Relateret indhold

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Stormflod kostede én million på bundlinjen

23.04.2024Maritimedanmark.dk

Borgmester vil have advokatundersøgelse af økonomisk krise

18.04.2024Maritimedanmark.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Tidligere Maersk-direktør indtræder i ISS-bestyrelse

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Dansk scubber-producent kalder dansk forbud “misforstået grøn politik”

05.04.2024Maritimedanmark.dk

Skrotning på det laveste niveau i 20 år

19.03.2024Maritimedanmark.dk

Erria skal sikre millioner af Mærsk-containere

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle