Fire MHV-skibe med i krævende miljøøvelse

Marinehjemmeværnet deltog sidst i august i miljøøvelsen BALEX DELTA 2021, der i år fandt sted ved Kotka i Finland. MHV deltog med 911 Bopa, 912 Holger Danske, 851 Sabotøren og 802 Carina. Leader på turen var Holger Danske

Foto: MHV.

I øvelsen deltog yderligere 13 fartøjer fra 5 andre lande omkring Østersøen og den Finske Bugt. Øvelseskommandoen var Finnish Border Guard. Der var via MVH søgt om tilladelse til at sejle i svensk og finsk territorialfarvand til Kotka og hjem igen, hvilket var blevet imødekommet.

MHV-fartøjerne afgik fra deres basehavne d. 19. og 20. august med rendezvous i Rønne d. 21.

Efter bunkring af brændstof og vand samt tømning af tanke afgik fartøjerne Kl. 20:00 med kurs mod Kotka. En tur på ca. 560 sømil.

Vejret de første dage tegnede godt og turen op langs Sverige og inden om Øland ved Kalmar var en ren fornøjelsestur med næsten igen vind og sø. Efter 1 ½ døgn ændredes det dog, da vinden tog til i styrke fra Nord med 12-14 m/s og bølger på 1 – 1 ½ meters højde. Der blev derfor gjort sø klart over alt.

Vi ankom d. 24. om natten til farvandet ud for Kotka, hvor vejret forsat var hårdt. Finnish Border Guard pålagde os lods om bord inden indsejlingen til Kotka. Kl.

03:00 modtog alle 4 MHV-fartøjer lods om bord ca. 20 sømil uden for Kotka og sejladsen kunne fortsætte til Kotka, hvor vi ankom kl. 05:30. En del af de øvrige fartøjer, der skulle deltage i øvelsen, var ankommet.

På øvelsesdagen d. 25. august var det dårlige vejr taget til. Vind kom nu fra syd med 14-16 m/s og bølger på 1 ½ - 2 meter. Flere af de større fartøjer havde meddelt, at de ikke kunne anvende deres flydespærringer eller andet udstyr til oliebekæmpelse og -optagning. Finnish Border Guard fastholdt dog at gennemføre øvelse med en mindre ændring, idet det ene af 2 øvelsesområder blev flyttet tættere på land. Det havde dog ikke den store betydning, da vinden og søen kom ude fra den Finske Bugt mod land.

Holger Danske og Sabotøren var i Strike Team Bravo. Bopa og Carina var i Strike Team Charlie. I hver af de 2 Strike Team var der yderligere 3 fartøjer. Der var i alt 4 Strike Teams. Fra kl. 06:00 var der afgang fra Kotka til øvelsesområdet, hvor øvelsen startede kl. 08:00. Kommet ud til øvelsesområdet blev det en hård dag for MHV-fartøjerne på grund af vejret. Vores største bidrag til øvelsen blev derfor at afpatruljere øvelsesområdet for olieudslip fra den simulerede tanker der flere dage i forvejen var kollideret med tanker med kemikalier. Olie tankeren var dagen før sunket og olieudslip bredte sig på havoverfladen. Det skulle lokaliseres, inddæmmes og opsamles.

Det lykkedes MHV-fartøjerne i flere omgange, at lokalisere olie på vandet og indrapportere dette til Finnish Border Guard, der dirigerede de større fartøjer til området for inddæmning og opsamling. Det lykkedes kun ét enkelt fartøj at sætte deres flydespærring, godt hjulpet af MHV 911 Bopa, der hjalp til med at trække i den modsatte ende. Øvelsen sluttede officielt kl. 16:00, men blev afblæst tidligere på grund af det dårlige vejr.

Om aftenen var der tiltrængt afslapning med mad og drikke samt socialt samvær på de 4 MHV-fartøjer.

D. 26. var der debriefing af øvelsen inden officiel afgang fra Kotka kl. 11:30. Øvelseskommandoen udtrykte tilfredshed med øvelsen på trods af de vejrmæssige forhold og de begrænsninger det havde haft på øvelsen. De ønskede alle en god hjemrejse med håb om gensyn i 2022, hvor Tyskland er vært for BALEX DELTA. Efter bunkring af brændstof og vand samt tømning af tanke, var der afgang fra Kotka i formationssejlads guidet af Finnis Border Guard.

Vejret havde ikke ændret sig. Der var stadig en vind fra syd med 14-16 m/s og bølger på 1 ½ - 2 meter. Ca. 20 sm. uden for Kotka sagde Finnish Border Guard farvel til os og overlod os til os selv. Mens de øvrige fartøjer sejlede ud mod internationalt farvand, fortsatte MHV-fartøjerne i finsk farvand. Efter 1/2 dags sejlads blev vi over radio af beordret ud af finsk farvand.

Vores leader Holger Danske forsøgte forgæves at overbevise finnerne om, vi havde tilladelse til sejlads i finsk farvand, men lige lidt hjalp det. Vi sejlede derfor ud i internationalt farvand i den Finske Bugt, hvor bølgerne desværre ikke var mindre. Med vinden og bølgerne ind fra bagbord blev det en lang tur over mod Sverige.

På vejen hjem fik først MHV 802 Carina motorproblemer, idet en aksel fra styrbords hovedmotor til generatoren til brandpumpen gik i stykker. Senere gik det ud over MHV 911 Bopa da de fik en utæt brændstoftilførsel til den ene hovedmotor. På begge fartøjer lykkedes det de dygtige motor-folk, at lokalisere problemerne og afhjælpe dem, så begge fartøjer kunne fortsætte hjemad med uformindsket fart.

Efter over 1.300-1.400 sømils sejlads, et begrænset udbytte af selve BALEX DELTA 2021 øvelsen, så er det indtrykket, at de 4 besætninger på MHV-fartøjerne alligevel kom hjem med en god portion erfaringer efter så lang en sejlads, både med hensyn til udholdenhed, udvikling af samarbejdskompetencer i forhold til de daglige opgaver og rutiner men ikke mindst i forhold til at løse uforudsete problemstillinger.

Kilde: MHV

Relateret indhold

18.04.2024Maritimedanmark.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

18.04.2024Maritimedanmark.dk

EU advarer rederier imod at betale løsesum

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Mellemøsten truer sikkerheden på vitale handelsruter

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Rederichef uønsket som investor

16.04.2024Maritimedanmark.dk

A.P. Møller - Mærsk runder 120 år

16.04.2024Maritimedanmark.dk

Maersk Laser tilbage i arbejdstøjet

16.04.2024Maritimedanmark.dk

Molslinjen vinder fornem AI-pris

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle