Danfoss sættes i forbindelse med russisk militær

Danfoss sættes i forbindelse med russisk militær
Russisk Danfoss datterselskab har angiveligt leveret komponenter til korvetten Merkury, der er under bygning.Illustration: Almaz Design Bureau

Onsdag 11. maj 2022 kl: 13:22


Danfoss´ russiske datterselskab Ridan har angiveligt leveret komponenter til køling af gearsystemer til byggeriet af en avanceret russisk korvet gennem underleverandøren Zvezda. Det skriver DR med henvisning til Ridan´s salgsmateriale. Danfoss bekræfter leverancen, men ikke brugen.

Ifølge DR´s historie, der er lavet i samarbejde med Danwatch, reklamerede Ridan med at have leveret komponenter til den avancerede russiske korvet Merkury, der fortsat er under bygning.

“I salgsmaterialet fra Ridan finder man en liste over kunder til varmevekslere i skibsindustrien. Blandt kunderne på listen er virksomheden Zvezda, der blandt andet bygger gearsystemer til skibe. I tilknytning til Zvezda er der på listen opført nummeret 20386, der er det militære projektnummer for byggeriet af korvetten Merkury, som Zvezda er underleverandør til,” skriver DR.

Ifølge listen havde Ridan både Zvezda og byggeriet af krigsskibet som kunde i 2019.

Danfoss bekræfter overfor DR, at Ridan har solgt varmevekslere til brug i flere af den russiske flådes skibe.

“Vi kan bekræfte, at Ridan solgte varmevekslere til flere skibsværfter indtil Ruslands invasion af Ukraine, skriver Danfoss i et svar til DR.

Danfoss bekræfter også, at der i et tilfælde er solgt varmevekslere til underleverandøren Zvezda, men at det skete i 2016. Ifølge Danfoss´ egen undersøgelse fremgår det dog ikke af ordren, at leverancen er til byggeriet af korvetten - selvom det fremgik af datterselskabets egen hjemmeside.

Dette salgsmateriale er dog taget ned efter DR og Danwatchs henvendelse til Danfoss, fremgår det af historien.

Flere eksperter kritiserer Danfoss´ mulige forbindelse til det russiske militær.
“Det rejser alvorlige røde flag at have forretningsforbindelser til militæret. Det er veldokumenteret, at militæret har været involveret i overtrædelse af internationale menneskerettigheder, siger Elin Vrzoncki fra Institut for Menneskerettigheder.

Rusland har siden annekteringen af Krim i 2014 været underlagt en international våbenimbargo.

Danfoss har efter Ruslands invasion af Ukraine meddelt, at virksomheden afvikler sine forretnkgner i Rusland.

Kilde: DR.dk


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark