Ukraine ønsker “sikker korridor” til eksport

Ukraine ønsker “sikker korridor” til eksport
Det kræver en sikker korridor ud af Sortehavet af få gang i Ukraines korneksport. Arkivfoto.

Tirsdag 24. maj 2022 kl: 11:05


Millioner af tons korn risikerer at rådne op på lagre i Ukraine, fordi Rusland blokerer havnene ved Sortehavskysten. Derfor appellerer den ukrainske vicepremierminister nu til det internationale samfund om hjælp til at skabe en “sikker korridor” ud gennem Sortehavet.

Prisen på korn er steget voldsomt på grund af Ukraines manglende mulighed for at eksportere, og kornmanglen kan i de lande, der er mest afhængig af import fra Ukraine, skabe hungersnød, skriver BBC.

Ukraines vicepremierminister, Yuliia Svyrydenko, der også er økonomiminister, beder derfor det internationale samfund om hjælp til at få løftet russerne blokade af landets havne.

“Vi har brug for assistance fra vores internationale partnere for at sikre vores eksport via havene…til at finde en måde at bygge en korridor eller en anden løsning, der kan give ukrainske skibe mulighed for at eksportere via Sortehavet. En sikker korridor,” siger ministeren til BBC og antyder, at en militær indsats kan være nødvendig.

“Vi har brug for en garanti fra vores partnere - selvfølgelig en forsvarsgaranti - en sikkerhedsgaranti for at være i stand til at eksportere ved brug af skibe,” tilføjer hun.

Med den russiske blokade af de ukrainske havne ved Sortehavet har Ukraine kun være i stand til at eksportere begrænsede mængder via lastbiler, tog og pramme over fastlandet.

Men det rækker slet ikke, understreger ministeren.
“Jeg tror, at det ville tage fem, seks, syv over at eksportere alle vores landbrugsprodukter ad disse ruter. Så lige nu er det ekstremt vigtigt for os at få fjernet blokeringen af vores havne,” siger Yuliia Svyrydenko til BBC.

Den danske fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister Rasmus Prehn mødes i dag med EU´s øvrige landbrugsministre for at drøfte, hvordan EU skal håndtere den truende fødevarekrise.

“Det er fuldstændig uacceptabelt, hvad russerne har gang i,” siger ministeren til Berlingske om den russiske blokade af den ukrainske korneksport.

“Den almindelige tilgang til fødevarer i en krigssituation er, at man lader det passere. FNs holdning til kvægtransporter til Rusland er eksempelvis også, at det skal passere. Derfor skal budskabet til russerne være, at verden – især verdens fattigste – har brug for det korn, der kommer fra Ukraine,” siger Rasmus Prehn til avisen.

Kilde: BBC


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark