Grønlandsskib afsejler for sidste gang i dag

Grønlandsskib afsejler for sidste gang i dag
Et skib fra Royal Arctic Line forlader Aalborg Havn for sidste gang i dag. Foto: Royal Arctic Line.

Onsdag 22. juni 2022 kl: 09:10


En æra slutter i dag, når det sidste skib fra Royal Arctic Line forlader havnen i Aalborg, der har tjent som basishavn for rederiet i næsten 50 år. I fremtiden vil Sikuki havn i Nuuk blive rederiets eneste basishavn, mens Aarhus bliver fast anløbshavn i Danmark.

Royal Arctic Line forlader dog ikke Aalborg helt. Rederiet vil bevare sit danske hovedkontor i Aalborg med salg, kundeservice, samt skibteknisk og administrativt personale.

“Det drejer sig om ca. 40 medarbejdere,” siger Verner Hammeken, adm. dir. i Royal Arctic Line A/S. (RAL)

Beslutningen om at flytte anløbshavnen i Danmark væk fra Aalborg blev truffet i oktober 2016. RAL ønskede oprindelig at opsige kontrakten før tid og flytte allerede i 2019, hvilket førte til intense forhandlinger mellem parterne og krav fra Aalborg om erstatning, hvis beslutnigen blev ført ud i livet.

Forhandlingerne endte dog med, at RAL valgte at leve op til kontraktens betingelser og beholde Aalborg som basishavn til i dag, hvorefter Grønlandsskibene vil anløbe havnen i Aarhus.

“Vores VSA-partner, som er det islandske rederi Eimskip, er også etableret i denne havn. Derudover er det et strategisk skift, idet Royal Arctic Line skifter fra et koncept med en specialindrettet terminal i Aalborg, som vi selv har drevet, til en generisk betjening på en terminal i Aarhus med mange brugere,” siger Verner Hammeken om valget af Aarhus.

I Port of Aalborg vil der nu være fuldt fokus på at betjene det nordjyske erhvervsliv og det nordjyske gods, der i dag kommer ind og går ud i hele verden fra andre havne i Jylland og Hamborg.

“Vi har over de senere år investeret i og udvidet infrastrukturen omkring containerterminalen betragteligt – særligt vores togterminal og sporføringer på havnen, og vi har her set meget store vækstrater over specielt de seneste to år. Vi ser derfor en klar sammenhæng mellem vores togsystem med daglige anløb og det nye terminalkoncept,” siger Lasse Frimand Jensen, bestyrelsesformand for Port of Aalborg A/S.

I dag erkender begge parter, at det har været en vanskelig proces.

“Vi har fået talt tingene igennem, og vi har indgået en operationel aftale, så samarbejdet kan afsluttes på en god og effektiv måde. Og ikke mindst, så begge parter kan komme videre i deres udvikling og kan se tilbage på et godt samarbejde i de næsten 50 år, siger Verner Hammeken og suppleres af Lasse Frimand Jensen:

“Selvom basishavn-aftalen nu er ovre, er Royal Arctic Line og andre rederier, der betjener Nordatlanten, Grønland, Færøerne og Island, fortsat meget velkomne til at afhente og aflevere gods i Aalborg.”

Kilde: Royal Arctic Line.


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark