Minister: Mange opgaver sendes i udbud

Minister: Mange opgaver sendes i udbud
Forsvarsminister Morten Bødskov (S) var fredag i samråd om tildelingen af totalentreprisen om patruljeskibe uden udbud.

Fredag 24. juni 2022 kl: 13:11


Der bliver rige muligheder for danske værfter og andre underleverandører til at byde op opgaver i forbindelse med bygningen og vedligeholdelsen af de patruljeskibe, selvom hovedentreprisen er givet til et konsortium. Det fastslog forsvarsminister Morten Bødskov under dagens samråd.

Det har skabt voldsom kritik fra tre store danske værfter, at Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse har valgt at tildele totalentreprisen til omkring 5 mia. kr. om bygning af nye patruljeskibe til et konsortium uden at sende opgaven i udbud.

På dagens samråd understregede forsvarsministeren, at konstruktionen ikke forhindrer, at danske værfter og andre danske maritime virksomheder inddrages som underleverandører.

“Det er vigtigt at fremhæve, at konsortiet skal konkurrenceudsætte større dele, blandt andet skrogbygning og vedligeholdelse, hvor danske værfter så kan byde ind,” sagde Morten Bødskov på samrådet, der var indkaldt af Liberal Alliances Ole Birk Olesen.

Morten Bødskov understregede at “brancen og brancheorganisationer” har været inddraget i processen, men de tre store værfter mener altså ikke, at de er blevet inddraget, hvilket har afstedkommet kritik af bl.a. Danske Maritime, som værfterne er medlem af.

Ifølge forsvarsministeren er tildelingen af totalentreprisen til det til lejligheden oprettede konsortium “Danske Patruljeskibe K/S” bestående af OMT, Terma og PensionDanmark sket efter en markedsundersøgelse, der konkluderer, at det var den rigtige vej at gå.

“Det har jeg ikke grundlag for at anfægte,” sagde ministeren og understregede at Kammeradvokaten har været tæt inddraget i hele processen.

De tre store danske værfter, Fayard, Orskov Yard og Karstensens Skibsværft har kritiseret det manglende udbud og kaldt processen kaldt processen “stærkt kritisabel”.
De føler sig bl.a. hængt til tørre af deres egen brancheorganisation, Maritime Danmark, der ifølge værfterne ikke har inddraget dem tilstrækkeligt i processen.

Danske Maritime har tidligere i dag lovet at ville kommentere på sagen senere fredag eftermiddag.

Maritime Danmark følger op på sagen.

Læs mere om værfternes kritik HER.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark