Hangarskib fanget i brasiliansk limbo

Hangarskib fanget i brasiliansk limbo
Arkivfoto

Lørdag 19. november 2022 kl: 08:00


I mere end en måned er et udtjent brasiliansk hangarskib blevet bugseret i cirkler ud for den brasilianske havneby Saupe, mens den brasilianske flåde, myndighederne og hangarskibets tyrkiske ejer, har forsøgt at finde en bæredygtig løsning.

Senest har en brasiliansk domstol givet bystyret i Saupe medhold i, at den brasilianske flåde ikke må bugsere det udtjente hangarskib São Paulo til en kajplads i havnen, da det indeholder miljøfarlige stoffer og risikerer at synke.

Sagen startede for over to år siden, da den brasilianske flåde solgte det udtjente hangarskib til et skrotværft i Tyrkiet, der skulle hugge skibet op.

Men da skibet er fyldt med miljøfarlige stoffer som asbest, nedlagde en brasiliansk domstol forbud mod at hangarskibet forlod Brasilien, da det ville være ulovlig eksport af miljøfarligt affald.

Det afholdt dog ikke skibets tyrkiske ejer fra at bugsere det over Atlanten, dog blot for at blive afvist af de tyrkiske myndigheder, der nægtede slæbet adgang til tyrkisk havn - og så blev det slæbt tilbage til Brasilien igen.

En gennemgang af det aldrene hangarskib har vist, at skroget ikke har haft godt af at blive slæbt frem og tilbage over Atlanterhavet, og at det nu er i dårligere stand end nogensinde. Men ingen vil tage imod skibet.

Trukket af en slæbebåd cirkler hangarskibet nu rundt 12 sømil ud for den brasilianske kyst, mens der arbejdes på at finde en løsning.

São Paulo blev bygget i slutningen af 50´erne, og var oprindelig en del af den franske flåde under navnet Foch. Da hangarskibet var udtjent, blev det solgt til den brasilianske flåde, der anvendte skibet indtil det blev for dyrt at vedligeholde.

Redaktionen


Klik venligst

< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark