Esbjerg tredobler kapacitet uden udvidelser

Esbjerg tredobler kapacitet uden udvidelser
Foto: Esbjerg Havn.

Mandag 16. januar 2023 kl: 10:20


Esbjerg Havn har fået udviklet en såkaldt digital tvilling, der kan beregne den mest effektive metode til afskibning af havvind. Og det digitale værktøj betyder, at havnen kommer til at kunne tredoble den årlige mængde udskibet havvind.

“Det er en gamechanger”. Sådan beskriver havnedirektør Dennis Jul Pedersen det nye digitale værktøj, der inden for de næste tre år vil kunne øge den årlige mængde af udskibet havvind fra 1,5 GW til 4,5 GW uden at udvide havnen med en eneste kvadratmeter.

Computerprogrammet, der gør det muligt, fodres med enorme mængder af information og gennemanalyserer alle processer i havnedriften med udskibning af havvind og simulerer havnen en til en. Alt fra placering af gods til pladsbehov, betydningen af højvande og meget mere. På den måde bliver alle processer optimeret, forklarer havnen i en pressemeddelelse.

Begrænsninger i havnenes kapacitet hører til blandt de største udfordringer i forhold til at nå målene for opsætning af havvind i den grønne omstilling i Europa.

”Nu er vi første havn i verden med den digitale tvilling på havvind. Men for hele den europæiske udfoldelse af havvind, vil det her jo også kunne spille en rolle i de kommende år. Der er pladsmangel i de fleste vindhavne i Europa, så vi skal have rykket havnene ud af Excel-arket og i stedet skabe flere digitale tvillinger,” siger Dennis Jul Pedersen.

Den digitale tvilling er udviklet af den amerikanske virksomhed Moffatt & Nichol, der er blandt verdens førende havne- og maritime ingeniørrådgivnings virksomheder.

Kilde: Esbjerg Havn


< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark