Sådan et kunne Danmark måske også bruge

Sådan et kunne Danmark måske også bruge
Foto: Defence Equipment and Support.

Fredag 20. januar 2023 kl: 10:31


Den britiske flåde har netop modtaget det første af to skibe, der skal beskytte Storbritanniens olie- og gasrørledninger og telekommunikationskabler. Det første skib skal være klar til indsats til sommer, mens designet af det andet fortsat er under udarbejdelse.

Da gassen strømmede op fra Nordstream-gasrørledningerne i november i Østersøen stod klart, at overvågning og beskyttelse af vigtig infrastruktur på havbunden hidtil er blevet negligeret. Og måske var sabotagen en medvirkende årsag til, at den britiske flåde modtager det første skib flere måneder tidligere end planlagt.

“Det første af to dedikerede undersøiske overvågningsskibe vil blive en del af flåden denne sommer, hvilket styrker vores kapacitet og sikkerhed mod trusler nu og i fremtiden,” udtaler den britiske forsvarsminister, Ben Wallace.

Arbejdet med at male og montere det nødvendige militære udstyr på skibet går i gang, når det ankommer til det britiske værft Cammel Laird, så det kan indsættes til som Storbritanniens første Multi-Role Ocean Surveillance skib.

Det 98 meter lange fartøj, der blev bygget for fire år siden til at servicere i olie- og gasindustrien, skal fungere som et slags moderskib, der kan operere fjernstyrede og autonome offboard-systemer til undervandsovervågning og havbunds-krigsførelse. Skibet er bl.a. udstyret med helikopterlandingsplads, kran, arbejdsdæk og en lem på undersiden af skroget.

Skibet skal opereres af Royal Fleet Auxiliary, der er en civil myndighed under det britiske forsvarsministerium - en slags paramilitært rederi med en snes skibe, som kan forsyne orlogsfartøjer med brændstof, ammunition, reservedele og proviant.

“Dette er en helt ny mission for Royal Fleet Auxiliary, som vi sætter pris på Vi er blevet betroet at støtte en vigtig operation for at bestykke Storbritanniens infrastruktur, sikkerhed og velstand, og det fyldes os alle i RFA med stolthed. Det er virkelig spændende tider,” udtaler David Eagles, der er chef for RFA, ifølge Offshore Energy.

- emte


< Forrige side

Copyright © Maritime Danmark