Dansker starter lodstjeneste i Oman
44-årige Søren Westerskov har taget orlov fra sin stilling som lods hos DanPilot, for at blive lods-iværksætter i sultandømmet Oman. Han slog til da stillingen blev slået op, og blev valgt ud af et internationalt ansøgerfelt på 500.
Det er en næsten ny havn fra 2004 i den nordlige del af Oman, Sohar, som lodstjenesten skal oprettes i, og projektet er et joint venture mellem den omanske stat og Rotterdam Havn. Havnen skal være med til at løfte infrastrukturen i landsdelen og gøre det muligt at øge samhandelen med andre lande.
”Oman er et land i rivende udvikling. Da den nuværende sultan kom til i 1974, red man stadig på kameler. I dag er kamelen skiftet ud med en Mercedes og teltene med store huse. Samtidig er Oman, sammenlignet med visse andre arabiske lande, et ret progressivt og oplyst land, hvor også kvinder har rettigheder. Det hænger sammen med, at landet er et multietnisk samfund, der i høj grad benytter sig af udenlandsk arbejdskraft. I Oman er der cirka to millioner omanere og to millioner udlændinge”, siger Søren Westerskov.
Ikke desto mindre er Søren helt klar over, at han og familien er rejst ned til en kultur med andre normer og vaner end de kendte.
”Den største udfordring er nok, at der ikke er den medbestemmelse og demokratiske tradition, vi kender fra Europa. Oman er et sultanat, og i sidste ende er sultanens ord lov. Det skal man have gjort op med sig selv, at man kan leve med, inden man rejser ud, og det har min familie og jeg gjort. Vi kommer som gæster – skik følge eller land fly”, siger Søren Westerskov.
Samtidig forventer han dog at få stor indflydelse på arbejdet med at stable et solidt lodsvæsen på benene.
”Men også her handler det om samarbejde og om at være god til at lytte. Jeg bliver en del af et team på fem, og jeg har tænkt mig at stikke en kæmpestor finger i jorden, når det gælder omgangen med de andre. Jeg skal naturligvis prøve at sælge mine idéer til mine kolleger, men vi skal jo blive enige om, hvad der skal foregå, og jeg er skam parat til at sluge en kamel eller to”, siger Søren Westerskov med et blink i øjet.
Søren fremhæver, at han har mange gode ting med sig i bagagen fra DanPilot. Som lods er han vant til at arbejde internationalt – han har mødt de fleste nationaliteter på broen, og har som han siger ”etnisk indsigt”. Han agter at bruge det bedste fra de kulturer, han kender og samtidig benytte sig af muligheden for at starte noget helt nyt. Han regner dog helt sikkert med at vende tilbage til DanPilot en dag, men foreløbig gælder det om at kaste sig ud i det fremmede.
”Det handler om at gribe chancen nu og her. Hvis du har lyst til at lære at stå på vandski, skal du jo ikke vente til, du er 89. Så er det måske for sent. Jeg ser lidt livet som et badebassin, og nu trængte jeg til at skifte badevandet ud”, Søren Westerskov..
Kilde: Farvandsvæsenet