Fyring af danske søfolk bekymrer officerer
Søfartens Ledere ser med bekymring på det negativ signal markedets største arbejdsgiver sender, ved at fyre 200 danske hovmestre og menige og skifte dem ud med billigere udenlandske søfolk, i en tid hvor dansk skibsfart ønsker at markedsføre det blå Danmark som et attraktivt karrierevalg for unge danskere.
"Selvom vi kan konstatere, at A.P. Møller - Mærsk gør meget ud af at forsikre, at denne massefyringsrunde ikke vil berøre rederiets danske skibsofficerer og den fremtidige rekruttering af danske officerskadetter, efterlader man stadig det indtryk at danske søfolk skal spares væk på grund af langt dyrere fejlslagne dispositioner på direktionsgangen" siger Peer Bøje Brandenborg, formand for Søfartens Ledere, med henvisning til købet af P&O Nedlloyd og de nuværende ledelsesmæssige problemer i containerforretningen.
I en tid hvor manglen på danske skibsofficerer er stor som aldrig før, har også A.P. Møller - Mærsk svært ved at rekruttere og fastholde officerer i konkurrencen med andre danske og udenlandske rederier. Derfor kan fyringen af danske hovmestre og menige vise sig at blive dyrere end den planlagte besparelse, mener Søfartens Ledere.
"Vore medlemmer går efter de bedste arbejdspladser. Danske hovmestre og skibsassistenter betyder både god dansk mad og en effektiv dansk arbejdskultur i skibene. Derfor bør man i rederiets ledelse være klar over, at man her er ude at skære i 'personalegoderne' og dermed i jobtilfredsheden hos alle sine ansatte i skibene", siger formanden, som er ked af at A.P. Møller - Mærsk på denne måde bidrager til at sætte sin position som rollemodel og motor for rekruttering og beskæftigelse af danske søfolk over styr.
I et erhverv hvor mange rederier i mange år har valgt slet ikke at have danske hovmestre, kokke og skibsassistenter, fordi man kan gennem DIS-loven har adgang til at ansætte udenlandske søfarende på billige lokale overenskomster, mener Søfartens Ledere at det rammer hårdt, når den største arbejdsgiver lukker helt ned for beskæftigelse at disse uddannelser.
"Vi må erkende at det blå Danmark i dag har en masse dygtige medarbejdere og aktører, som i sin tid er taget til søs som menige og siden arbejdet og videreuddannet sig til de ledende stillinger i skibene og landorganisationerne", siger Peer Bøje Brandenborg.
Formanden opfordrer til, at hele erhvervet har fokus på at finde ny beskæftigelse eller uddannelse til de 200 personer som nu siges op.
Kilde: Søfartens Ledere: