Svitzer ramt af omfattende hackerangreb
Over en periode på næsten 11 måneder er det Mærsk-ejede rederi Svitzer Australia blevet lænset for op mod 60.000 E-mails, indeholdende personfølsomme oplysninger om halvdelen af rederiets 1.000 ansatte. Tilkaldte IT-specialister er i gang med at undersøge hvem der står bag hackerangrebet.
Michala Paulli, Head of Corporate Communication i Svitzer bekræfter overfor Maritime Danmark at hackerangrebet har fundet sted, og at man er i gang med at undersøge de nærmere omstændigheder.
"Noget af det første vi undersøgte var, om angrebet er afgrænset til Australien. Og det kan vi med sikkerhed sige at det er", siger Michala Paulli.
Så andre selskaber i Mærsk Gruppen er ikke berørt?
"Svitzer og Mærsk kører på helt separate systemer. Vi er en del af Mærsk Gruppen, men vi er ikke integrerede. Det betyder at vi er på vores egen IT-platform".
Foreløbige undersøgelser har vist, at angrebet startede den 17 maj sidste år, hvor en skjult kommando i rederiets IT-system begyndte at omdirigere E-mails til modtagere udenfor rederiet. Der gik næsten 11 måneder før angrebet ved et tilfælde blev opdaget den 1. marts i år.
De videresendte E-mails stammer fra rederiets driftsafdeling, økonomiafdeling og lønningskontoret. De mange mails blev videresendt til to E-mail konti oprettet på en ekstern server. Svitzer Australia siger, at de er sikre på, at angrebet er udført af personer udenfor rederiet.
Angrebet er blevet offentlig kendt, fordi nye australske regler der trådte i kraft i februar kræver, at angreb der kan have forårsaget alvorlig skade, skal indberettes til de australske myndigheder inden 30 dage.
I juni sidste år blev Mærsk udsat for et omfattende hackerangreb der lagde store del af Gruppens IT-systemer ned og kostede selskabet milliarder af kroner. Efter angrebet blev det besluttet at stramme op på selskabets IT-sikkerhed.
Mens hackerangrebet i juni angivelig blev gennemført af russiske IT-eksperter ved hjælp af en virus, er angrebet mod Svitzer Australia langt mindre avanceret. Og ifølge Michala Paulli vil de stramninger af IT-sikkerheden - der fulgte i kølvandet på det store hackerangreb mod Mærsk i juni sidste år - forhindre at angreb som det i Australien kan gentage sig.
"Denne type angreb vil ikke kunne ske mere, fordi vores IT- sikkerhed er blevet opgraderet, parallelt med at den blev opgraderet i Mærsk", siger Michala Paulli.
Redaktionen